Al Ahram-Ανάλυση: Η αιγυπτιακές προσπάθειες για την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη


Σεπτέμβριος 17, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

 Η επίλυση του ζητήματος της Λιβύης, όπως το βλέπει  την βλέπει το Κάιρο, συνδέεται με τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που εισέρχεται στην αποφασιστική φάση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του οδικού χάρτη, απομένουν περίπου τρεις μήνες μέχρι τις εκλογές στις 26 Δεκεμβρίου 2021, που αποτελούν συνέχεια του σταδίου, το οποίο ήταν αποτέλεσμα των αιγυπτιακών-λιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου (2021 ).

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι με τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, και τον Γενικό Διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στο πλαίσιο του οποίου συνδέεται επίσης και η συνέχιση της ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-Λιβύης.

 Στο πλαίσιο  αυτών των επαφών πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος της κοινής υψηλής επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς δύο ημέρες αργότερα.

Η λιβυκή πλευρά εκπροσωπήθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με σχεδόν όλα τα μέλη της με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, ο οποίος συνάντησε τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι την ίδια ημέρα.

 

Όσον αφορά τις συζητήσεις που έγιναν με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Διοικητή του Στρατού, η επίσημη δήλωση που εκδόθηκε από τη συνάντηση αντικατοπτρίζει την επιβεβαίωση της στρατηγικής προοπτικής της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της ολοκλήρωσης της μεταβατικής φάσης.

 Καθώς το Κάιρο υιοθετεί την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων του οδικού χάρτη χωρίς κατακερματισμό, και είναι νοητό ότι ο κύριος πυρήνας αυτής της στρατηγικής βασίζεται στη βάση του τερματισμού του ρόλου των διαδοχικών μεταβατικών σταδίων στη Λιβύη και της μετάβασης στο στάδιο της πολιτικής σταθερότητας, η οποία εγγυάται την επιστροφή του «Λιβυκού κράτους» στην κανονική άσκηση των λειτουργιών και των ρόλων του.

 

Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι η πραγματική δοκιμασία για τη Λιβύη που φτάνει στο κατώφλι της σταθερότητας μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης και χάους θα είναι μέσω της διεξαγωγής της προεδρικής και νομοθετικής εκλογικής διαδικασίας.

 Είναι σημαντικό να πούμε ότι η πραγματική δοκιμασία για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η πλήρη εφαρμογή όλων των  απαιτήσεων του οδικού χάρτη, του οποίου η εκλογική διαδικασία είναι μόνο ένας από τους πυλώνες του.


Οι προσπάθειες του Καΐρου


Το Κάιρο επιμένει να εργαστεί παράλληλα  και με άλλα ζητήματα, όπως της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ενοποίησης των διαιρεμένων θεσμών της Λιβύης,  του τερματισμού των φαινομένων εξωτερικής παρέμβασης, μέσω της στρατιωτικής παρουσίας και ξένων μαχητών και αντιμετώπισης του θέματος των ενόπλων φατριών.

Αυτό το όραμα διαμορφώθηκε στο πλαίσιο δύο βασικών κινήτρων:

 

Αποδεχτό το αποτέλεσμα των εκλογών

 

 Το πρώτο, που σχετίζεται με την αποτροπή μιας πολιτικής που θα επηρέαζε την πολιτική διαδικασία, όχι μόνο πριν από τις εκλογικές διαδικασίες, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όσον αφορά τα κόμματα αποδεχθούν τα αποτελέσματα  της εκλογικής αναμέτρησης, ώστε να μην επαναληφθεί το σενάριο του 2012.

 Το δεύτερο σχετίζεται με θέματα εθνικής ασφάλειας. Η συνέχιση και η αναζωογόνηση αυτών των φαινομένων θα αντικατοπτριστούν στην αιγυπτιακή πλευρά.

 

Η ασφάλεια

 

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφαλείας, μπορεί να υπάρχει αντίληψη δύο επειγόντων θεμάτων: Το πρώτο έχει πολιτική διάσταση.

Η έκδοση του εκλογικού νόμου του Προέδρου και οι εξουσίες του εξασφάλισαν ότι ο υποψήφιος με στρατιωτικό υπόβαθρο θα έχει εγκαταλείψει τη θέση του για τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, και σε περίπτωση νίκης του θα αναλάμβανε τις εξουσίες του που καθορίστηκαν σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος αναφέρεται στην πιθανότητα να υιοθετηθεί το προεδρικό σύστημα και αν δεν κερδίσει, θα επιστρέψει ξανά στη θέση του.


Η παραίτηση του Χαφτάρ


 Αυτό σημαίνει ότι εάν ο στρατάρχης Χαφτάρ διεκδικήσει την προεδρία, θα εγκαταλείψει τη θέση του αρχηγού του στρατού, εντός των ημερών από την επίσκεψή του στο Κάιρο, και ως εκ τούτου το Κάιρο θα πρέπει να το μελετήσει το θέμα, ανησυχώντας  καταρχάς για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο αυτού που αφορά αναγκαστικά την αιγυπτιακή πλευρά στο ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Το δεύτερο σχετίζεται με το θέμα της ανάπτυξης της λιβυκής ασφάλειας στο νότο για την αποκατάσταση της κατάστασης εκεί, καθώς ο στρατός ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπίσει τις ομάδες των ανταρτών του Τσαντ, κυρίως, και ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι υπάρχει γαλλική υποστήριξη σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι μια άλλη εξέλιξη κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, η οποία συνεπάγεται απαραίτητα την ενημέρωση του Καΐρου για τις λεπτομέρειες του.

 

Η διερευνητική Αιγύπτου -Τουρκίας


Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, είναι δυνατό να συνδεθούν οι συνομιλίες που έγιναν στο Κάιρο και η δεύτερη αιγυπτιακο-τουρκική διερευνητική συνάντηση.

Κοινός παρονομαστής είναι οι δηλώσεις των δύο πλευρών μετά στη συνεδρίαση, αποκαλύπτοντας ότι το ζήτημα της Λιβύης  το οποίο είναι κομβικό, σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να φθάσει η Άγκυρα με την επιμονή του Καΐρου.

Η επίτευξη μιας σημαντικής διεξόδου σε αυτό το ζήτημα, μεταξύ των δύο χωρών  θα έδινε τη δυνατότητα αποκατάστασης των κανονικών σχέσεων μεταξύ τους, σύμφωνα με την προσδοκία της Αιγύπτου.

Επομένως, η τουρκική πλευρά πρέπει να επιδείξει τις διαθέσεις της, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Άγκυρα είναι ο κεντρικός παίκτης στο θέμα των μισθοφόρων και των ενόπλων φατριών στη Λιβύη.


Τελικά , μπορεί να ειπωθεί ότι η Αίγυπτος εργάζεται για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της τρέχουσας πολιτικής περιόδου στη Λιβύη για να  την χρησιμεύσει ως το τελευταίο στάδιο της πολιτικής μετάβασης και μαζί της η Λιβύη θα περάσει στο στάδιο της σταθερότητας.

 Ωστόσο,  δεν το κάνει για να μειωθεί αυτή η διάσταση στο θέμα των προεδρικών εκλογών, αλλά μάλλον σε όλα τα ζητήματα ταυτόχρονα και παράλληλα για συναφή οφέλη.

 Φαίνεται ότι η λιβυκή πλευρά κατανοεί αυτήν την τάση, η οποία επιβεβαιώθηκε στη λιβυκή δήλωση που εκδόθηκε από την τριμερή συνάντηση ( Σίσι- Σάλεχ- Χαφτάρ).

 

Al Ahram Center for Polical & Strategic Studies

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr