Σκόπια: Η Βουλγαρία αντιδρά στην εκσκαφή βουλγαρικών στρατιωτικών νεκροταφείων του 1916


Οκτώβριος 15, 2021. Ελλάδα.

 

«Οι πληροφορίες σχετικά με την καταστροφή δύο βουλγαρικών στρατιωτικών νεκροταφείων στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Το υπουργείο υποσχέθηκε ότι «θα εργαστεί ενεργά για να διευκρινίσει τα γεγονότα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Οι πληροφορίες ελήφθησαν από το « Μακεδονικό Ίδρυμα » της Σόφιας, ότι τα οστά σχεδόν 400 Βούλγαρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εκσκάφηκαν σε δύο μαζικές ταφές εξαιτίας της κατασκευής ενός αυτοκινητόδρομου κοντά στο Καβαντάρτσι.

Το στρατιωτικό νεκροταφείο, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης,  βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Ντρένοβο, όπου υπάρχουν αναμνηστικά σημάδια και πέτρινες πυραμίδες για αιώνια μνήμη, που ανεγέρθηκαν από το βουλγαρικό κράτος το 1916.


«Η Βουλγαρία αποδίδει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της διατήρησης της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και των βουλγαρικών στρατιωτικών νεκροταφείων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

» Για χρόνια η χώρα μας ακολουθεί πολιτική αναζήτησης και αποκατάστασης των βουλγαρικών στρατιωτικών νεκροταφείων και μνημείων στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση ως αποτέλεσμα της συνεπούς πολιτικής αποβουλγαροποίησης στο έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο παρελθόν, και έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί στις αρχές των Σκοπίων για βοήθεια, οι οποίοι γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της Βουλγαρίας.

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για βοήθεια στην αναζήτηση, αποκατάσταση και προστασία του βουλγαρικού στρατιωτικού νεκροταφείου εγκρίθηκαν ομόφωνα στις 10 Οκτωβρίου 2019 δήλωση της 44ης Εθνοσυνέλευσης»- ανέφερε σήμερα το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Offnews.bg, mediapool.bg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr