Πρόεδρος Σερβίας για τα επεισόδια στο Κόσοβο: «Αν δεν μπορεί η ΕΕ να χαλιναγωγήσει την Πρίστινα, θα το κάνουμε εμείς»



Οκτώβριος 13, 2021. Ελλάδα.

 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο, στη Ράσκα, ότι είπε στον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτζκ, ότι «η Πρίστινα πρέπει να περιοριστεί, και αν δεν είναι σε θέση (να το κάνει η ΕΕ) - θα τους περιορίσουμε (εμείς)».

«Μου είπαν – «το δουλεύουμε», διευκρίνισε ο Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι η Πρίστινα είχε την υποστήριξη τουλάχιστον μιας δυτικής χώρας η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη σημερινή αιματηρή δράση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες της για το επεισόδιο και τους Σέρβους τραυματίες.

 Απευθυνόμενος στους Σέρβους είπε «ό, τι κι αν συμβεί, η Σερβία και το Βελιγράδι θα είναι μαζί τους», προσθέτοντας «γνωρίζετε ότι δεν το λέω αυτό για πολιτικούς λόγους».

Επισήμανε επίσης ότι είχε προηγουμένως πει στους Σέρβους ότι δεν θα επέτρεπε μια νέα «Θύελλα», «Φλας» ή ένα πογκρόμ όπως συνέβη το 2014, και τους ζήτησε να είναι λογικοί στις αποφάσεις τους, αν και είδε, όπως είπε, ότι ενήργησαν πολύ συναισθηματικά ..

Είπε ότι η Βρετανία, η Αμερική, η Γερμανία, αλλά και ολόκληρη η Κουίντα θέλουν πλήρη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και «δεν τους ενδιαφέρει τι θα κάνει η Πρίστινα».

«Ακόμα και σήμερα, δεν είπαν - φταίνε οι Αλβανοί. Δεν ανησυχούν για αυτά τα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο », δήλωσε ο Βούτσιτς.

Είπε επίσης ότι μέρος των μεγάλων δυνάμεων, από τη Δύση, θέλουν να «αποσταθεροποιήσουν» αυτόν τον τομέα, επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα τις διαδικασίες και να αποδυναμώσουν τη Σερβία.

Πριν από τον Βούτσιτς, μίλησαν μεγάλος αριθμός Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι του ζήτησαν ομόφωνα να απαντήσει άμεσα αν «η Σερβία θα σταθεί πίσω τους και θα τους υπερασπιστεί, γιατί δεν αντέχουν πλέον την τρομοκρατία».

 

Βούτσιτς προς Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο: Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε βία, λάβετε υπόψη πόσο θα πρέπει να πληρώσουμε

 

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε στους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ότι πρέπει να έχουν κατά νου πόσα θα πρέπει να πληρώσουν εάν αποφασίσουν να καταφύγουν σε βία κατά των Αλβανών.

Θέλει από τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να κάνουν υπομονή, επειδή η Πρίστινα δεν θα σεβαστεί «καμία συμφωνία».

Ζήτησε από το ΝΑΤΟ να κάνει τη δουλειά του, γιατί δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος άμυνας, εάν οι Αλβανοί συνεχίσουν να «πυροβολούν τον λαό μας».

 Ο Βούτσιτς κατέληξε λέγοντας: Η ειρήνη είναι προτεραιότητα, αλλά το κράτος θα προστατεύσει τους ανθρώπους εάν υπάρξουν προσπάθειες επίθεσης εναντίον των Σέρβων (στο Κοσσυφοπέδιο), όπως σημειώνει η Danas.rs

 

 

Τί έγινε

 

Σύμφωνα, με την Kurir.rs, σήμερα:

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε επιχείρηση στη Βόρεια Μιτρόβιτσα και το Ζβέκαν περίπου στις 9 το πρωί σήμερα και μέλη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για Οικονομικό Έγκλημα και Τελωνεία έκλεισαν πολλά καταστήματα. Ένας Σέρβος, ο Σρέτσκο Σοφρονίγεβιτς από το Ζβετσάν, τραυματίστηκε σε συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας και ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, είπε ότι δεκάδες Σέρβοι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε βόμβες σοκ και δακρυγόνα».

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr