Υπουργός Λιβύης: Η Τουρκία είναι η πύλη της Λιβύης στον κόσμο


Οκτώβριος 10, 2021. Ελλάδα.

Ο Μοχάμεντ Σαλίμ ες-Σεχούμπι, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης της εθνικής ενότητας της Λιβύης, σε συνέντευξή του στην τουρκική Yeni Şafak ανέφερε ότι η Τουρκία ανοικοδομεί τη Λιβύη τονίζοντας ότι οι Τούρκοι ανέλαβαν έργα αξίας 30 δισεκατομμυρίων λιρών σε όλους τους τομείς.

 

Η ανοικοδόμηση

 

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στα τρέχοντα έργα στη Λιβύη στο πλαίσιο του προγράμματος "Επιστροφή στη ζωή", ο Σεχούμπι είπε:

«Εκτελούμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε μεταφορές, εκπαίδευση, υγεία και πολλούς άλλους τομείς. Με αυτή την έννοια, συναντηθήκαμε με τουρκικές εταιρείες που θέλουν να επιστρέψουν στα έργα τους στη Λιβύη κατά τις επισκέψεις μας στην Τουρκία.

» Στόχος μας στην ανασυγκρότηση της Λιβύης είναι να συνεργαστούμε με τουρκικές εταιρείες σε υπάρχοντα και νέα έργα. Νομίζω ότι θα πραγματοποιήσουμε κοινές εργασίες με την Τουρκία σε όλα τα έργα στον τομέα των αεροδρομίων, των δρόμων, των γεφυρών και των μεταφορών. 

»Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει επιτροπές με τουρκικές εταιρείες. Οι συμφωνίες με τις τουρκικές εταιρείες είναι πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες. Τα έργα ενός έτους πάνε καλά. Οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες», είπε.

 

Σχέσεις …600 ετών

Σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης χρονολογούνται εδώ και 600 χρόνια, ο Σεχούμπι ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για την υποστήριξη της σταθερότητας της Λιβύης στον πόλεμο. 

Ο Σεχούμπι δήλωσε:

«Ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, οι ισχυρές σχέσεις μας με την Τουρκία συνεχίζονται σε πολλούς τομείς και θα το συνεχίσουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Βλέπουμε την Τουρκία ως χώρα εταίρο από κάθε άποψη. Επιπλέον, θα παρέχουμε κάθε είδους ευκολία στις τουρκικές εταιρείες που εργάζονται στη Λιβύη να συνεχίσουν τα έργα τους. Στις επαφές μας, ο επιχειρηματικός και ο πολιτικός κόσμος μας έδωσαν ελπίδα για τη συνέχιση των έργων. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για να επιστρέψει η ζωή στη Λιβύη στον παλιό της ρυθμό», είπε.

Η Τουρκία έχει προτεραιότητα στην ενέργεια της Λιβύης

Υπογραμμίζοντας ότι η Λιβύη-  γνωστή για τους φυσικούς ενεργειακούς της πόρους- δεν μπορεί να παράγει στις εγκαταστάσεις της αυτή τη στιγμή, ο υπουργός Μεταφορών Μοχάμεντ Σαλίμ ες-Σεχούμπι είπε: «Προκειμένου οι εταιρικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα στη Λιβύη να πραγματοποιηθούν με υγιή τρόπο , οι εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν με υγιή τρόπο. 

Σε αυτό το σημείο, η προτεραιότητά μας στις συμφωνίες ενέργειας και πετρελαίου θα είναι πάντα η Τουρκία. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με όλες τις χώρες στον τομέα της ενέργειας. Αλλά όπως είπα, η Τουρκία θα είναι πάντα η προτεραιότητά μας».

yenisafak.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr