«Γιατί η Αθήνα και η Γαλλία κάνουν αυτά τα βήματα; Εκπληκτικό σχόλιο από εμπειρογνώμονα»


Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Οκτώβριος 4, 2021. Ελλάδα.

Για τις πρόσφατες προσπάθειες τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της αθηναϊκής διοίκησης για αύξηση της έντασης, ο αναπλ. Δρ. Ισμαήλ Σαχίν, δήλωσε ότι «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται με τρόπο που είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας, γράφει η τούρκικη εφημερίδα Aksam.

»Στην Ανατολική Μεσόγειο με την κάρτα της Ελλάδας η Γαλλία υπολογίζει να μειώσει κάποιες εντάσεις, με στόχο να εμποδίσει την Τουρκία να αναπτύξει την παρουσία της στην Αφρική», είπε.

 Έτσι, τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η αθηναϊκή διοίκηση μεγέθυναν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν την ένταση.

 Γιατί λοιπόν η Γαλλία, η Αθήνα και η Λευκωσία (στο κείμενο «Ελληνοκυπριακή διοίκηση») κάνουν αυτά τα βήματα; Ποιοι είναι οι στόχοι τους;

Το μέλος του Πανεπιστημίου ‘Hacı Bayram Veli’ της Άγκυρας, Ισμαήλ Σαχίν, προς στην TRT Haber, αξιολόγησε τη νέα πρόκληση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης.

Δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει πολλά για το τι κάνει στην πραγματικότητα η Ελλάδα, ο Σαχίν τόνισε ότι οι εντάσεις που προκαλούν με τα βήματα που κάνουν δεν θα είναι προς όφελός τους. Ανέφερε ότι η Γαλλία έχει κρατήσει μια στάση που θα λειτουργήσει υπέρ της.

«Όταν το βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε την Ελλάδα να έχει γίνει το εργαλείο της Γαλλίας. Η Ελλάδα είναι μια πολύτιμη χώρα για τη Γαλλία. Επειδή έχει σημαντική γεωπολιτική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να σταματήσει μια χώρα (την Τουρκία) που έχει προχωρήσει, η Ελλάδα ενεργεί με τρόπο που θα ωφελήσει τη Γαλλία σε αυτό το σημείο.

Με τη δημιουργία εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την στρατιωτική κάρτα της Ελλάδας, η Γαλλία σχεδιάζει να εμποδίσει την Τουρκία να αυξήσει την παρουσία της στην Αφρική και ταυτόχρονα, δίνει στις γαλλικές εταιρείες όπλων μια σημαντική αγορά όπως είναι η Ελλάδα. Σε λίγα μόλις χρόνια, οι πωλήσεις όπλων της Γαλλίας προς την Ελλάδα θα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. Ευρώ. Ακόμα και αυτό είναι σημαντικό για εμάς στο ότι συνοψίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην περιοχή».

 

Η Αθήνα πιστεύει ότι ισορροπεί με την Τουρκία

 

Υπενθυμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πρόσφατα ότι δεν θα συμμετάσχει σε αγώνα εξοπλισμού με την Τουρκία, ο Σαχίν συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει αγώνας εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών. Όταν το δούμε από την πλευρά της Τουρκίας, υπάρχει μια επένδυση στην αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία, και ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια εγχώρια εθνική αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια Τουρκία που στοχεύει να διαδώσει αυτήν την υψηλή τεχνολογία στη δική της κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια Αθήνα που πιστεύει ότι εξισορροπεί με την Τουρκία αγοράζοντας όπλα από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περιφερειακές συμμαχίες. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα».

 

Η Αθήνα φοβάται την πληθυσμιακή αύξηση της Τουρκίας

Ο Ισμαήλ Σαχίν θα συνεχίσει:

«Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν εξετάζουμε την περίοδο 15-20 ετών, βλέπουμε ότι ο ελληνικός λαός που ζει στα νησιά καλύπτει τις ανάγκες υγείας, κοινωνικές και οικονομικές του ανάγκες από την Ανατολία.

 

Και το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα νησιά καλύπτουν τις ανάγκες τους από την Τουρκία όσον αφορά τη γεωγραφική εγγύτητα και την οικονομική ανάπτυξη προκάλεσε μια σοβαρή ενόχληση στην Αθήνα.

 

Επειδή η εικόνα μιας ανερχόμενης Τουρκίας θα μπορούσε να αυξήσει τη συμπάθεια των ανθρώπων εδώ προς την Τουρκία, και αυτό δεν ήταν μια κατάσταση που η αθηναϊκή πολιτική θα ήθελε πολύ περισσότερο.

  Και πάλι, όταν εξετάζουμε τον ελληνικό τύπο, βλέπουμε μια σημαντική ανάλυση που ξεχωρίζει.

  Δηλαδή, βλέπουμε τις στατιστικές πληροφορίες να δημοσιεύουν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας αυξανόμενος πληθυσμός στην Τουρκία. Ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν περίπου 8 εκατομμύρια στη δεκαετία του 1960, στις μέρες μας είναι περίπου 10 και μισό εκατομμύρια. 

Όταν κοιτάζουμε την Τουρκία, βλέπουμε ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε από τη δεκαετία του 1960 κατά 20 εκατομμύρια  φθάνοντας τα 85 εκατομμύρια. 

Από τη μία πλευρά, ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια, από την άλλη, βλέπουμε έναν αυξανόμενο πληθυσμό από τα τότε 65 εκατομμύρια. Και μπορούμε να δούμε ότι όταν αυτή η αύξηση υποστηρίζεται από οικονομικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές εξελίξεις, προκαλεί σοβαρό φόβο, άγχος και ανησυχία στην Ελλάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον, όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει την αντι-τουρκική υποστήριξη καθώς ελπίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, θέλει να εξασφαλιστεί στρατιωτικά μέσω των περιφερειακών συμμαχιών, κάτι που σύντομα θα θεωρηθεί ως ένα ασυνεπές και άκυρο μέτρο, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr