Αποεθνικοποιείται η τουρκική κοινωνία- αυξήθηκαν οι πρόσφυγες από τη Συρία


Οκτώβριος 5, 2021. Ελλάδα.

Η Γενική Διεύθυνση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, η οποία ανήκει στο τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, δημοσίευσε στοιχεία για τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στη χώρα, ανέφερε σήμερα 5 Οκτωβρίου η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αυξήθηκε σε 3.700.000 ανθρώπους. Ο μεγαλύτερος αριθμός Σύρων προσφύγων ζει στις επαρχίες της Κωνσταντινούπολης (532.726 άτομα), του Γκαζιαντέπ (457.890 ατόμων) και του Χατάι (436.861 άτομα). 3,66 εκατομμύρια από τα 3,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζούσαν έξω από τους καταυλισμούς.

 Τα μεγαλύτερα κέντρα προσφύγων βρίσκονται στις νότιες επαρχίες Άδανα, Καχραμανμάρας και Χατάι. 

Το ποσοστό των Σύρων προσφύγων στον πληθυσμό των επαρχιών της χώρας είναι γνωστό.

Έτσι: Χατάι το  26,4% είναι Σύροι, Γκαζιαντέπ  το 21,4%, Σανλιούρφα το 20,19%, Μερσίνα το 12,73%. 

Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα μεταξύ των Σύρων προσφύγων είναι παιδιά ηλικίας 9 ετών και κάτω.

 Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα στο εύρος 19-24 ετών. 

Μεταξύ των Σύρων προσφύγων, υπάρχουν 250.000 περισσότεροι άνδρες από γυναίκες. 

Περίπου 1.868 Σύροι άνω των 90 ετών βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία. 

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 30.219 Σύροι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Τουρκία.

 Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, 109.708 παράνομοι μετανάστες κρατήθηκαν στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες του Αφγανιστάν, της Συρίας και του Πακιστάν.

Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Daily Sabah, η οποία υποστηρίζει την πολιτική του νεο-οθωμανικού-πανισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Daily Sabah γράφει:

Οι πρόσφυγες καλωσορίζονται με ανοιχτές αγκάλες από τον πληθυσμό, αλλά ορισμένα κόμματα και πρόσωπα της αντιπολίτευσης συχνά επιδιώκουν να υποκινήσουν έναν ξενοφοβικό λόγο εναντίον των προσφύγων ...

Η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικά στην πολιτική της για εθνική ενότητα, έτσι ώστε οι Σύροι να μπορούν να ενσωματωθούν οργανικά στην τουρκική κοινωνία. 

Σύμφωνα με την UNICEF, εκτός από 33.000 φοιτητές πανεπιστημίου, περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά από τη Συρία είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία σε όλη την Τουρκία. Σε αυτά τα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν τουρκικά καθώς και άλλους κλάδους. Η ένταξη των παιδιών στα τουρκικά σχολεία ήταν μία από τις πολιτικές που διέκοψε ο κορωνοϊός καθώς τα σχολεία σε όλη τη χώρα έκλεισαν και η εκπαίδευση συνεχίστηκε μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

Πολλοί Σύροι ζουν σε υπερπλήρη σπίτια και πολλοί μπορεί να μην έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται τα παιδιά τους για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο διαδίκτυο.


Ανακύπτει ένα ρητορικό ερώτημα: οι Σύροι που έχουν μάθει την τουρκική γλώσσα θα γίνουν Τούρκοι;


Από οικονομική άποψη, είναι αξιοσημείωτο ότι το 6% των γυναικών Σύρων προσφύγων είναι ενσωματωμένες στην τουρκική αγορά εργασίας. 

Το ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των Σύρων προσφύγων είναι 38% οι περισσότεροι Σύροι απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών, μερικοί είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή συνιδιοκτήτες.

 Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 130.000 Σύροι έχουν λάβει άδειες εργασίας και περισσότεροι από 10.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν λάβει άδειες για να κάνουν επιχειρήσεις στην Τουρκία.

 

Έτσι, ο Πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που ήταν ένας από τους εισβολείς στη Συρία, ακολουθούν πολιτική αντικατάστασης του τουρκικού πληθυσμού της Τουρκίας με Σύρους Άραβες. 

Έτσι, οι ισλαμιστές ακολουθούν πολιτική αποτουρκισμού της Ανατολίας και ολόκληρης της Μικράς Ασίας. 

Αυτά τα συμπεράσματα δεν σημαίνουν ότι όλοι οι Άραβες είναι εχθροί των Τούρκων και ότι  δεν υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Καραμπάχ. 

Αλλά τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι σήμερα η μόνη σωτηρία για την Τουρκία από την εισροή προσφύγων από τη Συρία είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία υπόσχεται να αποσύρει την Τουρκία από τον πόλεμο στη Συρία και να επιστρέψουν πρόσφυγες από τη Συρία στην πατρίδα τους.

EADaily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr