«Η Ελλάδα θα πληρώσει τα Rafale με αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ»- τούρκικο δημοσίευμα


Οκτώβριος 12, 2021. Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα συζητείται η πιθανότητα συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στην Αφρική, όπως προέκυψε με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Γαλλία στις 28 Σεπτεμβρίου και προβλέπει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και του εξοπλισμού», σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Aksam που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu,  παρότι η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως ιστορική συμφωνία από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επικρίνεται, ωστόσο, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς τις υποχρεώσεις που επιβαρύνουν την Ελλάδα.

Η συμφωνία δεν περιορίζεται στη στρατιωτική συνεργασία και τη στρατηγική εταιρική σχέση στην απλή της μορφή, αλλά περιλαμβάνει επίσης το πεδίο «συμμετοχής σε κοινά στρατεύματα ή περιοχές κοινών επιχειρήσεων, όπως σε αυτές υπό τη διαχείριση της Γαλλίας στο Σαχέλ, για την υποστήριξη κοινών συμφερόντων».

Με την προοπτική αυτή, η προβλεπόμενη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Γαλλία στο Σαχέλ.

 

Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αντιδρά στην αποστολή στρατού

 

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συμφωνία σηματοδοτεί μια στροφή στο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε πιθανή αποστολή σε εμπόλεμες ζώνες στο εξωτερικό θα εκθέσει την Ελλάδα σε πολλές απειλές σε μια εποχή που η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ οδηγεί σε μεταναστευτικές ροές.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, επέστησε την προσοχή στους στρατιώτες της Γαλλίας που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι οι Έλληνες στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τη ζωή τους στην περιοχή.

 

«Σημαντική εμπειρία» λέει ο υπουργός Άμυνας

 

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις η Γαλλία διευθύνει, βοηθούν και υποστηρίζουν τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις στο Σαχέλ, έχουν στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτές τις επιχειρήσεις θα ήταν «σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία».

Στην ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων, η συμφωνία στην οποία το κυβερνών Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το  αντιπολιτευτικό κόμμα Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), το Κόμμα της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν «Ναι», ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και τα κόμματα Μέρα 25 ψήφισαν «Όχι».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τσίπρας υποσχέθηκε να αλλάξει τα σχετικά άρθρα της συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για την αποστολή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Σαχέλ, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία στις εκλογές του 2023.


Οι εξοπλιστικές δαπάνες …χρεωκόπησαν την Ελλάδα

 

Ενώ το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται σε συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και δαπάνες εξοπλισμού για περισσότερα από δύο χρόνια, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ένας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι οι υπερβολικές δαπάνες για εξοπλισμό, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr