Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει στάση ως προς τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»;

Τα μέλη και τα δυνητικά μέλη



Δεκέμβριος 26, 2021. Ελλάδα.

Οι κινήσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι (δυστυχώς) δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή των κρατών μελών, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Οι λόγοι για αυτό έγκεινται στο γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως κάποιος που αμβλύνει τις εκτιμήσεις για τη Σερβία στον τομέα του κράτους δικαίου, ευνοεί τη Σερβία και όλα αυτά λόγω των συμφερόντων της Ουγγαρίας (ως Ούγγρος πολιτικός ο Βαρχέλι) και των καλών σχέσεων μεταξύ Βούτσιτς και Ορμπάν.

Αυτό σημειώνει ο Νεμάνια Τοντόροβιτς Στίπλι, συντάκτης της έκδοσης  της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πύλης για τα δυτικά βαλκάνια ‘Danas', όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΕ αλλάζει τη θέση της για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», αφού υποστηρίζεται και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Κατά τις πρόσφατες συναντήσεις στα Τίρανα, ο Επίτροπος Varhelji δήλωσε ότι στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, ιδρυτές της οποίας είναι οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς.

Κάλεσε τους υπόλοιπους εταίρους από τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν σε αυτήν.


Προβληματίζουν οι δραστηριότητες της Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα


Ο Στίπλι αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες μπορούμε να δούμε ότι τα βοσνιακά ΜΜΕ γράφουν ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Μίλοραντ Ντόντικ, δεν προειδοποίησε τον Σερβοβόσνιο ηγέτη για όλες τις αρνητικές συνέπειες της Συνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα, η οποία θα αποφάσιζε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ομοσπονδία στην οντότητα.

- Όλα αυτά σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη για την ΕΕ και την αξιοπιστία της στην περιοχή. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχουν νέα στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συνήθως δημοσιεύονται οι δραστηριότητες του Επιτρόπου, ότι ο  Βαρχέλι παρευρέθηκε σε αυτήν την εκδήλωση, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι ήταν καλεσμένος σε αυτή τη συγκέντρωση ως «μονός παίκτης» - όπως  πιστεύει ο Στίπλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο Ούγγρος επίτροπος εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις του Ράμα και του Βούτσιτς σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια.


Πρέπει να συμμετέχουν και οι έξι χώρες


Αν και οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να επικρίνουν ανοιχτά την περιφερειακή συνεργασία, έχει επαναληφθεί πολλές φορές ότι η ΕΕ θα επιμείνει σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που είναι περιεκτικές και ανοιχτές και στις έξι χώρες της περιοχής. Αν δείτε τη δήλωσή του, έστειλε μήνυμα στους τρεις ηγέτες να διατηρήσουν αυτή την πρωτοβουλία, αλλά ότι πρέπει να είναι ανοιχτή στην υπόλοιπη περιοχή και αυτό δεν ακούγεται πρώτη φορά - επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Αλλά προσθέτει ότι η πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια συνοδεύεται από δυσπιστία σε πολλά επίπεδα, τόσο στην περιοχή όσο και στην ΕΕ.

Από τη μία πλευρά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Κοσσυφοπέδιο θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, επειδή αυτή η δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις της Σερβίας είναι πλήρης. Το Μαυροβούνιο και η Β-Ε εξακολουθούν να φοβούνται ότι η πρωτοβουλία αποτελεί υποκατάστατο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ως εκ τούτου, όπως καταλήγει ο Στίπλι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιμείνει οπωσδήποτε στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς (CRM), που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Danas.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr