24 Chasa: Η Βόρεια Μακεδονία θα συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο σύνταγμά της

 


Ιανουάριος 25, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Υπόσχεση ότι οι Βούλγαροι θα ενταχθούν στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του δυτικού γείτονά μας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, μετά την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων στη Σόφια, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «24 Ώρες» στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Επισημαίνεται ότι οι Βούλγαροι θα προστεθούν μόνο όταν η Βόρεια Μακεδονία αναδιαρθρώσει το σύνταγμά της για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που γίνεται στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και για το οποίο την οποία η Βουλγαρία μπλοκάρει με αυτό ακριβώς το αίτημα.

 Ωστόσο, όπως τονίζει το βουλγαρικό δημοσίευμα: ακόμη και αν θέλει το κόμμα του πρωθυπουργού Κοβάτσεφσκι και των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο αφού θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ψήφους από το αντιπολιτευόμενο VMRO- DPMNE για να ψηφίσουν οι αλλαγές.

Όπως επισημαίνεται, οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές διατάξεις στο Σύνταγμα.

Στη Σκόπια, τα ατομικά δικαιώματα είναι συλλογικά δικαιώματα, αφού εκτός από τους Σλάβους, υπάρχουν Αλβανοί  καθώς και άλλοι λαοί που αποτελούν μέρος του συντάγματος, και αν υπάρχουν άλλοι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται διαφορετικά, μπορεί να θέλουν να είναι μέρος του συντάγματος και αυτό είναι μια διαδικασία στην οποία υπάρχουν θετικές διατάξεις. 

Όταν ανοίξει το Σύνταγμα για τις τροποποιήσεις στην ΕΕ, θα ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο, είπε ο Κοβάτσκεφσκι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. 

24chasa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

  Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr