Ισραήλ και Λίβανος είναι έτοιμοι να συζητήσουν για την ΑΟΖ


Ιανουάριος 26, 2022. Ελλάδα.

 

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τον Λίβανο.

Σε δηλώσεις της,  στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Ισραήλ «Walla», η υπουργός Ελχαράρ απάντησε ομοίως στη δήλωση του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν ότι «ο Λίβανος είναι έτοιμος να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο», δήλωσε η Ελχαράρ. 

Ο Ισραηλινός Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός (KAN), στις ειδήσεις του που βασίζεται σε επίσημες πηγές, δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει ποτέ», αλλά ότι «αναμένει από τον Λίβανο να σταματήσει να έχει νέες απαιτήσεις».

Αναφέρθηκε ότι ο  Άμος Χοχστάιν, Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, θα έρθει στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με την υπουργό Ελχαράρ και άλλους αξιωματούχους.

 

Μισέλ Αούν: «Είμαστε έτοιμοι για να διαπραγματευτούμε εκ νέου»

 

Η δήλωση της Ισραηλινής υπουργού Ενέργειας Ελχαράρ αντιστοιχούσε στην ανακοίνωση του Λιβανέζου προέδρου Αούν ότι επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Υποδεχόμενη την Ειδική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τον Λίβανο, Joanna Wronecka, στην πρωτεύουσα Βηρυτό, ο Αούν ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ είχαν διακοπεί από τον Μάιο του 2021, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία μετά από τέσσερις συνόδους με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τουρκική Σταρ.

star.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr