Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία λόγω κακής αντιμετώπισης της ουγγρικής μειονότητας


Ιανουάριος 27, 2022. Ελλάδα.

Η ικανότητα της ουγγρικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την Ουκρανία στην τρέχουσα σύγκρουση θα είναι περιορισμένη, όσο οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας στερούνται τα δικαιώματά τους και υπόκεινται σε σωματικό εκφοβισμό, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο σε συνέντευξή του στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet.

  «Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι Ουκρανοί στράφηκαν σε εμάς με αίτημα να βοηθήσουμε στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία μέσω της Ουγγαρίας.

Συμφωνήσαμε, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους κατέστη δυνατή η μεταφορά 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω της Ουγγαρίας στην Ουκρανία.

 Για να κάνουμε σύγκριση: οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας δέχθηκαν μόνο στέρηση δικαιωμάτων, προκλήσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, σωματικό εκφοβισμό. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Σίγιαρτο.

 

 Σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, το θέμα των δικαιωμάτων 150.000 Ούγγρων που ζουν στην Υπερκαρπαθία δεν έχει προχωρήσει.

«Ακόμη και στο πλαίσιο της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, είπα ειλικρινά στους συναδέλφους μου από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι εάν οι Ουκρανοί δεν εγκαταλείψουν αυτήν την πολιτική, αυτό θα περιορίσει σοβαρά την ικανότητα της ουγγρικής κυβέρνησης να παρέχει οποιαδήποτε υποστήριξη στην Ουκρανία ακόμη και στην τρέχουσα σύγκρουση», είπε ο Ούγγρος υπουργός.

 


Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν όλες οι προσπάθειες της Βουδαπέστης να επιλύσει τις διαφορές με το Κίεβο δεν συναντούν καμία θετική αντίδραση.

«Οι Ουκρανοί ζήτησαν μια τηλεφωνική συνομιλία με τον [Ούγγρο] πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στα τέλη του περασμένου έτους.

 Ο Πρόεδρος [ της Ουκρανίας]  Βολοντομίρ Ζελένσκι του είπε τα καλύτερα για την Ουγγαρία, περιέγραψε πολύ θετικά το μέλλον των διμερών σχέσεων και στη συνέχεια σχεδόν αμέσως μετά από την τηλεφωνική συνομιλία, εισήχθη ένα νομοσχέδιο στο ουκρανικό κοινοβούλιο που δηλώνει ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα δεν μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να αποκλείσουν σχεδόν εντελώς τους Ούγγρους από τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή », είπε ο Σίγιαρτο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας επιδεινώθηκαν εν μέσω συζητήσεων για τον ουκρανικό νόμο για την εκπαίδευση το 2017, ο οποίος περιόρισε τη δυνατότητα εκπαίδευσης στις μειονοτικές γλώσσες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, από το 2020 μόνο ορισμένα μαθήματα μπορούν να διδάσκονται στις γλώσσες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των ουγγρικών).

ria.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr