Τουρκικά ΜΜΕ: «Τι όρους θέτει η Ρωσία για βοήθεια στο Καζακστάν»


Ιανουάριος 6, 2022. Ελλάδα.

Εν μέσω των έντονων ταραχών που λαμβάνουν χώρα στο Καζακστάν εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων, ταραχές που έχουν τον παλμό μιας  «έκρυθμης κατάστασης», αφού μετατράπηκε σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης, υπήρξαν πολλαπλά σχόλια από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

 Ως μέρος αυτών, η Τουρκία πιστεύει ότι η Ρωσία, προτού ικανοποιήσει το αίτημα του Καζακστάν για παρέμβαση του CSTO (= Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας) στη δημιουργηθείσα κατάσταση στη δημοκρατία, υπέβαλε μια σειρά από αιτήματα στις αρχές του Καζακστάν, όπως σημειώνει η ρωσική ιστοσελίδα «Gazeta.ru».

Έτσι, η τουρκική Akit (Yeni Akit), επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, γράφει ότι το Νουρ-Σουλτάν, σε αντάλλαγμα για βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα μπορούσε να υποσχεθεί ότι θα αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική.

«Η Ρωσία έχει θέσει ορισμένους όρους για να βοηθήσει το Καζακστάν. Αυτές οι προϋποθέσεις περιελάμβαναν την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, την αποκατάσταση της ρωσικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στη Ρωσία και την αυτονομία για τις ρωσικές μειονότητες», αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.

Στις 5 Ιανουαρίου, εν μέσω των πογκρόμ στο Καζακστάν, ο Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ απηύθυνε έκκληση στους αρχηγούς των κρατών του CSTO ζητώντας να βοηθήσουν το Καζακστάν να ξεπεράσει «αυτή την τρομοκρατική απειλή».

 Αμέσως μετά, η οργάνωση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει μια ειρηνευτική ομάδα για να βοηθήσει το Νουρ-Σουλτάν. 

Η ομάδα των ρωσικών ειρηνευτικών μονάδων αποτελούνταν από μονάδες ειδικών δυνάμεων των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, ειδικότερα, μονάδες από την 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και την 45η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

Νωρίτερα, η οργάνωση τουρκικών κρατών, η οποία περιλαμβάνει την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Καζακστάν.

Gazeta.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr