Απογοητευμένοι οι Έλληνες με τον EastMed, λένε οι Τούρκοι


«Από τον ελληνικό τύπο κριτική για τον 'EastMed' : Όλοι οι φίλοι μας, μας πούλησαν»

Ιανουάριος 26, 2022. Ελλάδα.

«Απογοήτευση στην ελληνική κοινή γνώμη προκάλεσε η απόσυρση από τις ΗΠΑ της υποστήριξής τους στην πρωτοβουλία του «Σχεδιασμού του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου» (EastMed). Ο ελληνικός Τύπος κάλυψε την είδηση ​​για το θέμα με τίτλο «Όλοι μας οι φίλοι μας ξεπούλησαν», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Aksam.

Στην Ελλάδα, παραμένει εν θερμώ η απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από τον EastMed.

Μάλιστα πολλά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και έχουν τίτλους όπως «Ένα γεωπολιτικό φιάσκο» και «Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τον EastMed».

 

Επικρίνουν την κυβέρνηση του Μητσοτάκη

 

 Τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ επέκριναν την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι «όλοι οι φίλοι μας, μας πούλησαν». Προσθέτουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισαν να καταρρέουν ένα προς ένα με τις αποτελεσματικές κινήσεις της Τουρκίας.



«Έξυπνες κινήσεις του Ερντογάν»


Από την άλλη, τονίστηκε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σοφά βήματα και δημοσιεύθηκε η ακόλουθη άποψη στα ελληνικά ΜΜΕ:

«Ως αποτέλεσμα των έξυπνων ενεργειών του Προέδρου Ερντογάν, τώρα ούτε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ούτε η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν μπορούν να σώσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τις εκλογές πριν το καλοκαίρι».


Η συμφωνία είχε προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας

Σύμφωνα με το σχόλιο του τουρκικού δημοσιεύματος:

Η συμφωνία για τον σχεδιασμό του «EastMed», που στοχεύει στη μεταφορά του φυσικού αερίου που θα αντληθεί από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα μέσω Κύπρου και στη συνέχεια στην Ιταλία, υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Κύπρου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. τον Ιανουάριο του 2020.

Ο  Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τότε, εξέφρασε την αντίδραση της Άγκυρας για τον σχεδιασμό αυτόν:

«Κάθε έργο που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, και τους Τουρκοκύπριους, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού της Κύπρου, δεν θα είναι επιτυχές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

aksam.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr