Η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία θα λειτουργήσει το 2023

φωτογραφία abcnews


Μάρτιος 19, 2022. Ελλάδα.

 

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ξεκίνησαν οι εργασίες στην αεροπορική βάση στην Κουτσόβα της Αλβανίας, για να γίνει ένας σύγχρονος επιχειρησιακός κόμβος για αρκετούς τύπους υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. 

Η Υπηρεσία Υποστήριξης Προμηθειών του ΝΑΤΟ έχει διαθέσει 55 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της βάσης, αναφέρει το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News.

Η ανακαίνιση του διαδρόμου, της αποθήκης καυσίμων και της αποθήκης όπλων βρίσκεται σε εξέλιξη και η βάση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2023.

Ο συνταγματάρχης Αντριάν Κούλτζι από το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κουτσόβα είπε στη Φωνή της Αμερικής ότι η βάση θα συνεισφέρει τόσο στην Αλβανία όσο και στο ΝΑΤΟ.

«Η μετατροπή της αλβανικής βάσης σε πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει προστιθέμενη αξία για τη Συμμαχία, αλλά και για τις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Κούλτζι.

Ο πρώην πιλότος  Βίκτορ Βανγκιέλι λέει ότι θα ωφεληθούν και οι νέοι Αλβανοί πιλότοι.

«Σίγουρα, οι μελλοντικές γενιές θα πετάξουν F-16. Φυσικά, αυτή είναι η αρχή. Και για αρχή, θα αποκτήσουν εμπειρία στο πέταγμα και την οργάνωση της βάσης σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Μετά θα δημιουργηθεί η πολεμική μας αεροπορία με μαχητικά αεροπλάνα», λέει ο Βανγκιέλι.

Λέει ότι η μετατροπή της Κουτσόβα σε σύγχρονο κόμβο υποδομών του ΝΑΤΟ θα έχει θετικές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή . Την ίδια άποψη έχει και ο συνταγματάρχης Κούλτζι. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο, η κοινότητα χαιρετίζει όλη τη δουλειά και τις επενδύσεις που θα γίνουν εδώ και είμαι πεπεισμένος ότι ο θετικός αντίκτυπος θα επεκταθεί σε κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», είπε.

 Η αλβανική Πολεμική Αεροπορία έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της ελικόπτερα «cougar» και αναμένεται να παραλάβει ελικόπτερα «blackhawk», αλλά όχι αεροπλάνα.

abcnews.al

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr