Journal du Dimanche: Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία «πρέπει να κάνει τις επιλογές της», λέει το Παρίσι

 


Φωτό από την Journal du Dimanche

Ιούνιος 26, 2022. Ελλάδα.

 

Η Τουρκία πρέπει να « κάνει τις επιλογές της » για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με κίνδυνο να εγείρει ερωτήματα για τη « συμπεριφορά» της εντός της συμμαχίας, εκτίμησε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

 «Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας (Γενς Στόλτενμπεργκ) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη; Κάτι που δεν θα παρέλειπε να οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά της ως μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε η  Κατρίν Κολονά (Catherine Colonna) σε συνέντευξή της στο Journal du Dimanche .

« Η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας», σημείωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. 

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν μια ιστορική επιλογή. Το να έχουμε και τους δύο στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα συν για την ασφάλειά μας στην Ευρώπη. Έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία».

 Παρά τις συνομιλίες της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, η ταχεία αποδέσμευση των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ υπόσχεται να είναι περίπλοκη καθώς η σύνοδος κορυφής του οργανισμού από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου πλησιάζει στη Μαδρίτη.

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί ως « τρομοκρατικό » από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Καταγγέλλει επίσης την παρουσία σε αυτές τις δύο χώρες υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο υποπτεύεται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Πριν από την ιστορική απόφασή τους να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία -καθώς και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες- βασίζονταν σε μια ρητή διαδικασία ένταξης, με την ελπίδα ότι η απαραίτητη ομοφωνία των 30 σημερινών μελών θα δοθεί  στη συνάντηση της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να «ζητήσει σαφήνεια από την Τουρκία ως προς τη θέση της» στο ΝΑΤΟ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης.

Η Σουηδία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατέταξε το PKK ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τη δεκαετία του 1980.

 

Όμως, όπως πολλά άλλα δυτικά έθνη, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στους μαχητές του YPG, τους συμμάχους του PKK στη Συρία, που έχουν πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr