Μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων είναι η απάντηση οργανώσεων του Ιράκ – Ανήμπορη η κυβέρνηση


Ιούλιος 25, 2022. Ελλάδα.

 

Μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις και επιθέσεις από το κατοχικό τουρκικό κράτος στα εδάφη του Ιράκ, δεν υπάρχει κανένα όπλο για τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει την Άγκυρα εκτός από το οικονομικό και εμπορικό μποϊκοτάζ, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα αυτή τη στιγμή και είναι καλύτερο από το να μπει σε ένα νέο στρατιωτικό πόλεμο, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Την ώρα που η ιρακινή κυβέρνηση απείλησε την Τουρκία με διπλωματικά μέτρα μετά τον βομβαρδισμό της πόλης Ντοχούκ στην περιοχή του Κουρδιστάν, κλιμακώθηκαν οι λαϊκές εκκλήσεις στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις για να ληφθούν πιο σταθερές θέσεις κατά της Άγκυρας.

Ωστόσο,  Ιρακινοί ακτιβιστές στα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σε μποϊκοτάζ  των τουρκικών προϊόντων ως απάντηση στον τουρκικό βομβαρδισμό στην τουριστική περιοχή Ζάχο στην πόλη Ντοχούκ στο βόρειο Ιράκ, που οδήγησε, την περασμένη Τετάρτη, στο θάνατο και τον τραυματισμό περισσότερων από 20 άοπλων πολιτών.

Ανήμπορη η κυβέρνηση

«Η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης δεν ήταν αυστηρή». Δεν φτάνουν μόνο οι «καταδίκες και η αποστολή μηνυμάτων», αυτό δεν θα σταματήσει τις παραβιάσεις, είτε από την Τουρκία είτε από άλλες χώρες, κατά του Ιράκ, σύμφωνα με τον Ιρακινό ακτιβιστή, Αμπντούλ Αλουάν αλ Μασχαντανί.

Πρόσθεσε, ότι «τα μηνύματα που μεταφέρονται από τις αντιδράσεις του κοινού πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων».

Παρά την ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλες τις επαρχίες του Ιράκ ότι μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα, αυτή η απαίτηση δεν θεωρείται σημαντική από την ιρακινή κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, ούτε καν έχει εκδώσει δήλωση που να υποστηρίζει ή να απορρίπτει αυτά τα αιτήματα, γεγονός που την θέτει σε αμφιβολία ότι δεν μπορεί μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα.

Ο οικονομικός πόλεμος είναι μια ηχηρή απάντηση

Από την πλευρά του, οικονομικός κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε την ανωνυμία του, πιστεύει ότι «το Ιράκ έχει μόνο μία λύση για να αντιμετωπίσει την Τουρκία», προειδοποιώντας για «το στρατιωτικό βήμα του πολέμου».

Έτσι, κυβερνητικός αξιωματούχος που πρόσκειται στον συνασπισμό του Κράτους Δικαίου με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε: «Ο οικονομικός πόλεμος στον εικοστό πρώτο αιώνα είναι ο πιο επιτυχημένος και πιο αποτελεσματικός πόλεμος εάν εισαχθεί επίσημα από το κράτος».

Πρόσθεσε ότι «το Ιράκ εισάγει από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί σκληρά να διατηρήσει την ιρακινή αγορά, καθώς αποτελεί πηγή δολαρίων γι' αυτήν, τη στιγμή που το νόμισμά της (η λίρα) συνεχίζεται από την ηχηρή πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ».

Επισήμανε ότι «το Ιράκ μπορεί να εγκαταλείψει τις τουρκικές εισαγωγές και να πάει να εισάγει από το Ιράν, την Κίνα και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς».

 

Θα αναζωογονηθεί η οικονομία του Ιράκ

 

Από την πλευρά του, ο οικονομικός ερευνητής Αμπντουλάχ αλ Τζανάμπι πιστεύει ότι «το μποϊκοτάζ αγαθών, εμπορευμάτων και προϊόντων που προέρχονται από την Τουρκία ειδικότερα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ιρακινής βιομηχανίας».

 «Η έλλειψη τουρκικών εισαγωγών θα συμβάλλει στη λειτουργία των 277 αδρανών εργοστασίων στο Ιράκ, εργοστασίων τροφίμων, ραπτικής, καταναλωτών και άλλων, παρέχοντας χιλιάδες ευκαιρίες εργασίας για τους νέους του Ιράκ και τροφοδοτώντας την τοπική αγορά με διάφορα προϊόντα για την αποτροπή της διαρροής ξένου νομίσματος (δολαρίων) στην καταρρέουσα οικονομία της Τουρκίας και για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας εντός της ιρακινής οικονομίας».

Ιρακινοί παρατηρητές λένε ότι «η εκστρατεία ξεκίνησε για να απαντήσει στις εχθρικές πρακτικές της Τουρκίας στη χώρα τους».

rojnews.news

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr