Προβληματίζει η τακτική της ‘ρωσικής αρκούδας’ στην Ουκρανία


Σεπτέμβριος 12, 2022. Ελλάδα.

Η ανασύνταξη ή αναδιάρθωση των ρωσικών δυνάμεων όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μετά την επιτυχημένη ουκρανική επίθεση σε δύο περιοχές του Χάρκοβο, δίνει την εικόνα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια κρίσιμη νέα φάση, στην οποία αναμένεται η παρέμβαση του προέδρου Πούτιν αλλά όχι το μέτρο της ρωσικής απάντησης, όπως σημειώνει η ρουμανική έκδοση Newsweek.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο για να αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και να ανταποκριθούν στη χρήση τους εάν ο Πούτιν υπερβεί αυτό το όριο, δήλωσε ο ειδικός  Μάικλ Ρούμπιν, Ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute (AEI), για το «19fortyfive».


Υποχώρηση  με ερωτήματα


Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελάνσκι  και η ομάδα του είναι ενθουσιασμένοι με τις νίκες του ουκρανικού στρατού, ο οποίος έφτασε στα σύνορα με τη Ρωσία στο Χάρκοβο. 

Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι «οι ρωσικές δυνάμεις επανατοποθετούνται πριν από μια νέα επίθεση», μια προοπτική που είναι δύσκολο να χωνέψει η κοινή γνώμη, αφού οι εικόνες από το μέτωπο δείχνουν ότι οι Ρώσοι έφυγαν βιαστικά που άφησαν πίσω τους πολυάριθμους όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, στρατιωτικοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εισέλθει σε μια πολύ πιο επικίνδυνη φάση εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κουραστεί από τον πόλεμο φθοράς και αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.


Οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τις ρωσικές κινήσεις


Ο Λευκός Οίκος και η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι βέβαιοι ότι θα προειδοποιηθούν εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων. Οι δορυφορικές φωτογραφίες και οι πληροφορίες από άμεσες πηγές θα μπορούσαν να παρέχουν μια σαφή εικόνα.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει αμφιβολία και εξαπάτηση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ το 2006, η Χεζμπολάχ έδειξε την ικανότητα να κρύβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσω εκτροπών καθώς και υπόγειων εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν από βορειοκορεάτες μηχανικούς. 


Η «ροζ γραμμή» του Ομπάμα, επικίνδυνο προηγούμενο


Ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να κρύψει την απόφαση να χρησιμοποιήσει τακτικές πυρηνικές κεφαλές χωρίς να φοβάται την αντίστοιχη απάντηση εάν τις χρησιμοποιούσε. Η βάση αυτής της πεποίθησης είναι η λεγόμενη «ροζ γραμμή» του Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2012, ο Ομπάμα χάραξε μια «κόκκινη γραμμή» στη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στη Συρία. Όταν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα εναντίον ενός προαστίου της Δαμασκού, ο Ομπάμα αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του απειλή.

Έτσι, οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων σε μελλοντικούς πολέμους χάθηκε.

Ο Πούτιν μπορεί τώρα να πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα αναζητήσουν λόγο για να μην ενεργήσουν ή να κλιμακώσουν την κατάσταση εάν οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος αντιποίνων.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτυλίσσεται, οι δυτικοί ηγέτες δεν πρέπει να αγνοήσουν υποδείξεις από το Κρεμλίνο ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της φιλελεύθερης τάξης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Μάικλ Ρούμπιν.

 

Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για τον χειμώνα

 

Το Κρεμλίνο στρατολογεί στρατιώτες από τη ρωσική Άπω Ανατολή, την οποία θεωρεί καλύτερα προσαρμοσμένη στο κρύο, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας, σύμφωνα με το pravda.com.ua.

«Μια άλλη εναλλαγή των ρωσικών στρατευμάτων θα αποτελείται κυρίως από κατοίκους της ρωσικής Άπω Ανατολής και της Καμτσιάτκα, καθώς προσαρμόζονται καλύτερα στη ζωή σε χαμηλές θερμοκρασίες και θα είναι πιο αποτελεσματική τη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.

Επίσης, αυτοί οι στρατιώτες δεν έχουν συνηθίσει σε ευκολίες και θα ανεχθούν εύκολα την έλλειψη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, εκτίμησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι στρατολόγοι του Κρεμλίνου κατάφεραν να προσελκύσουν μέρος του πληθυσμού στις βόρειες περιοχές με υποσχέσεις για υψηλές πληρωμές.

Ωστόσο, «αυτό το προσωπικό είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένο και δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την πραγματική κατάσταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία», εκτιμούν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για την αγορά χειμερινών στολών για το κατοχικό σώμα που εδρεύει στην Ουκρανία.

Με τη σειρά τους, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση για τον χειμερινό εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού.

«Η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς έχει αποκλειστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν καταλάβει εδάφη τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια. Αλλά ας μην κάνουμε λάθος, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Άντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι δύσκολος. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να παρέχουμε όπλα και πυρομαχικά, αλλά και χειμερινά ρούχα, σκηνές, γεννήτριες. Με λίγα λόγια όλος ο συγκεκριμένος εξοπλισμός που χρειάζεται για τον χειμώνα», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνεται σε πόλεμο φθοράς, καθώς το Κρεμλίνο εκβιάζει την Ευρώπη με τη «βρύση του φυσικού αερίου».

Προς το παρόν, δεν είναι βέβαιο ποια πολεμική επιλογή θα επιλέξει ο Πούτιν για τους επόμενους μήνες.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr