Ρωσία: Τι σημαίνει στρατιωτικός νόμος στις νέες προσαρτημένες περιοχές με το διάταγμα Πούτιν


Οι κάτοικοι της Χερσώνας εγκαταλείπουν την πόλη- βίντεο

Οκτώβριος 19, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στο έδαφος των περιοχών που προσαρτήθηκαν πρόσφατα στη Ρωσία - των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χέρσον και Ζαπορίζια.

Η «Moskovskiy komsomolets» γράφει τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, και πώς ο στρατιωτικός νόμος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του άμαχου πληθυσμού.

Ειδικό καθεστώς στις περιοχές εφ’ όσον εγκριθεί

Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου σημαίνει την εισαγωγή ειδικού καθεστώτος σε ολόκληρο το κράτος ή σε μέρος των εδαφών του με απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας με τη μορφή διατάγματος.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρέπει να εγκρίνει την εισαγωγή του στρατιωτικού νόμου στη χώρα με πλειοψηφία εντός 48 ωρών. Εάν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απορρίψει το προεδρικό διάταγμα, τότε χάνει την ισχύ του την επόμενη κιόλας μέρα. Οι γερουσιαστές θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη βραδινή συνεδρίαση για να εξετάσουν το προεδρικό διάταγμα.

Σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου, όλος ο έλεγχος στη δεδομένη επικράτεια περνά στα χέρια της στρατιωτικής διοίκησης.

 

Ο στρατιωτικός νόμος κηρύσσεται παρουσία εξωτερικής ένοπλης επίθεσης ή απειλής για το έδαφος της Ρωσίας από άλλο κράτος.

Η επιθετικότητα μπορεί να έχει τη μορφή εισβολής, τη χρήση όπλων κατά των υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις ενέργειες ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης, τον αποκλεισμό στρατηγικά σημαντικών αντικειμένων ή της ακτογραμμής, καθώς και εάν το συνοριακό κράτος επέτρεψε στο έδαφός του να  χρησιμοποιηθεί για επίθεση.

Επιπλέον, μπορεί να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος σε περίπτωση άλλων απειλών για την ασφάλεια.

 

Το προεδρικό διάταγμα απαριθμεί τα εδάφη στα οποία καθιερώνεται ο στρατιωτικός νόμος, οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή της εισαγωγής του στρατιωτικού νόμου και σημειώνει επίσης ποιες νομοθετικές πράξεις αναστέλλονται.

 

Όταν κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, κάθε υπόχρεος για στρατιωτική θητεία από την εφεδρεία πρέπει να φτάσει αμέσως στον τόπο συγκέντρωσης ή στον τόπο της στρατιωτικής μονάδας.

 

Η επιστράτευση στρατιωτικών από την εφεδρεία καθορίζεται με διοικητική πράξη του Προέδρου της Ρωσίας ή με χωριστές διαταγές του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου στη χώρα, η οικονομία αναδιαρθρώνεται ώστε να παράγει προϊόντα για κρατικές ανάγκες, καθώς και για τον στρατό. Ορισμένα δικαιώματα και ελευθερίες Ρώσων πολιτών και αλλοδαπών ενδέχεται να περιοριστούν.

 

Οι αρχές μπορούν επίσης να θεσπίσουν τα ακόλουθα μέτρα:

 - ενισχυμένα μέτρα για την προστασία αντικειμένων στρατηγικής σημασίας και δημόσιας τάξης.

 - ειδικός τρόπος λειτουργίας του δικτύου μεταφορών, επικοινωνιών και επικοινωνιών, ενέργειας.

 - πιθανή εκκένωση όχι μόνο πολιτών, αλλά και σημαντικών οικονομικών, δημόσιων ή πολιτιστικών εγκαταστάσεων·

 - εγκατάσταση οδοφραγμάτων με έλεγχο της κίνησης από και προς τη ζώνη όπου ισχύει ο στρατιωτικός νόμος.

 - Αναστολή της εργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών και θρησκευτικών κινημάτων. Απαγορεύονται οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις και απεργίες.

 - πιθανή κατάσχεση υπέρ του κράτους ορισμένων ειδών περιουσίας, για παράδειγμα οχημάτων, με καταβολή αποζημίωσης. Οι εταιρείες υποχρεούνται επίσης να παρέχουν την περιουσία που κατέχουν απαραίτητη για τις ανάγκες της άμυνας.

 - πιθανή συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού σε εργασίες σε αμυντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ερειπίων, της αποκατάστασης εγκαταστάσεων, της πυρόσβεσης κ.λπ.

 - απαγόρευση κυκλοφορίας με κράτηση παραβατών έως και 30 ημέρες, καθώς και «στεγνός νόμος», που συνεπάγεται απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ·

 - αυστηρή λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και άλλων μέσων μετάδοσης πληροφοριών, μέχρι την πλήρη διακοπή λειτουργίας του Διαδικτύου.

 - απομόνωση των πολιτών των επιτιθέμενων κρατών.

 - προσωρινοί περιορισμοί στη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα και στις οικονομικές συναλλαγές.

 

Ο στρατιωτικός νόμος καταργείται με προεδρικό διάταγμα μετά την εξάλειψη των περιστάσεων που χρησίμευσαν ως βάση για την καθιέρωσή του. Ο πληθυσμός θα ενημερωθεί για αυτό με τον ίδιο τρόπο που ειδοποιήθηκε για την εισαγωγή του στρατιωτικού νόμου.

 

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, ο στρατιωτικός νόμος στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζια και Χέρσον θα επιβληθεί στις 20 Οκτωβρίου στις 00:00.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr