«Διωγμός» Αλεβιτών στην Τουρκία

Άγνωστοι σημάδεψαν με κόκκινο Χ τα σπίτια των Αλεβιτών στη Μερσίνα

Νοέμβριος 17, 2022. Ελλάδα.

Με κόκκινη βαφή σημαδεύτηκαν τα σπίτια 5 Αλεβιτών πολιτών που ζουν σε ένα συγκρότημα 60 διαμερισμάτων στην κεντρική συνοικία Γενισεχίρ της Μερσίνης, γράφει η τουρκική Sozcu.

Οι Αλεβίτες κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρχές και οι αστυνομικές ομάδες που έλαβαν προφυλάξεις μπροστά στον χώρο άρχισαν να εργάζονται για τον εντοπισμό του ατόμου ή των ατόμων που προκαλούσαν σημαδεύοντας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, το περιστατικό σημειώθηκε στο Parkent Sitesi, το οποίο αποτελείται από 3 πολυκατοικίες και 60 διαμερίσματα, που βρίσκεται στην κεντρική συνοικία Γενισεχίρ, χθες το απόγευμα. Οι Αλεβίτες που διαμένουν στο Γ Μπλοκ της τοποθεσίας σημειώθηκαν με κόκκινο σταυρό στις πόρτες των διαμερισμάτων τους.

Κατά την έρευνα και διερεύνηση της επικίνδυνης πρόκλησης στη Μερσίνα, οι αστυνομικές ομάδες έλαβαν προφυλάξεις γύρω από την είσοδο του χώρου μέχρι τις πρωινές ώρες. Τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία συνεχίζονται.



Πριν από λίγες ημέρες οι Αλεβίτες προέβησαν σε δημόσια διαμαρτυρία- στις 8 Νοεμβρίου- μπροστά στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, στην Άγκυρα, κατά τη συζήτηση νόμου που θίγει την υπόστασή τους και γίνεται προσπάθεια για την αφομοίωσή τους, όπως αναφέρουν.

Εκεί έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία σε μια προσπάθειά τους να εισβάλουν στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται:

«Οι πολιτικές αφομοίωσης της πολιτικής εξουσίας στους Αλεβίτες συνεχίζονται χωρίς καθυστέρηση. Οι Αλεβίτες, που δεν θεωρούνταν ισότιμοι πολίτες τον πρώτο αιώνα της (τουρκικής) δημοκρατίας, θέλουν να ξεριζωθούν εντελώς και να καταστραφούν οι πεποιθήσεις τους τον δεύτερο αιώνα.

»Το πρόβλημα των αλεβιτών δεν μπορεί να λυθεί με την προσθήκη άρθρων για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των Djemevis, όπως ο φωτισμός, το νερό και τα έξοδα προσωπικού, στην πρόταση νόμου που εκπόνησε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP. Ως πρόβλημα παρουσιάζονται τα Τζέμεβις, που είναι τόποι λατρείας των Αλεβιτών. Με αυτό το νομοσχέδιο το ΑΚΡ δεν αρνείται και δεν αναγνωρίζει την πίστη και την ταυτότητα των Αλεβιτών, αλλά ορίζει τον Αλεβισμό σύμφωνα με τη δική του νοοτροπία».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr