Σερβία, Αυστρία και Ουγγαρία υπέγραψαν μνημόνιο για ενίσχυση των συνόρων για τους παράνομους μετανάστες


Νοέμβριος  16, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς Aleksandar φιλοξένησε τη δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής Ουγγαρίας, Σερβίας και Αυστρίας, στην οποία συμμετέχουν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

«Έχουμε υπογράψει ένα σημαντικό μνημόνιο και ξεκινάμε τη δράση πριν το τέλος του χρόνου. Μιλάμε για παράνομους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, οι περισσότεροι φτάνουν από το Αφγανιστάν - περίπου 40 τοις εκατό. Ακολουθούν μετανάστες από τη Συρία, το Μαρόκο, το Μπουρούντι και το Πακιστάν. Αυτό έχουμε καταγράψει. Έχουμε ήδη κάνει αρκετά βήματα. Εκτός από την Τυνησία, θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς χωρίς βίζα με άλλες δύο χώρες», είπε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η Σερβία θα προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς στα σύνορα.

«Συμφωνήσαμε να προσλάβουμε από κοινού μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών προς τη Βόρεια Μακεδονία με την υποστήριξη της Ουγγαρίας και της Αυστρίας».

« Έχουμε μεγάλα προβλήματα στα βόρεια της χώρας, οι μετανάστες μένουν στην επικράτειά μας. Πάντα δείχναμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά δεν θέλουμε να είναι χώρος στάθμευσης για μετανάστες», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον  Βίκτορ Όρμπαν για την υποστήριξή του στη Σερβία. 

«Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σερβία έχουν δημιουργήσει μια εταιρική σχέση όσον αφορά την καταπολέμηση των παράνομων μεταναστών και του οργανωμένου εγκλήματος. Θέλω να ευχαριστήσω τη Σερβία και τον Βούτσιτς που υποστήριξαν τον τερματισμό του τουρισμού ασύλου. «Ο Βούτσιτς πήρε στα σοβαρά τις ανησυχίες της Αυστρίας, δεν άφησε την Αυστρία σε χλωρό κλαρί, και αυτό είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμένα ως καγκελάριο και για τους Αυστριακούς», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν λέει ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, υπό πίεση από δύο πλευρές.

«Από τη μια πλευρά ο πόλεμος και η Ουκρανία, από την άλλη η Σερβία και οι μετανάστες». 

Πρέπει να πω μερικές φράσεις για αυτό που έγινε χθες. Πολωνοί πολίτες έχουν πεθάνει, υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας που μας επηρεάζει όχι μόνο οικονομικά. Αν γίνει πόλεμος σε μια γειτονική χώρα, δεν είσαι ούτε εσύ ασφαλής. Πολωνοί πολίτες έχουν πεθάνει σε πολωνικό έδαφος. Η παροχή πετρελαίου από την Ουκρανία στην Ουγγαρία διεκόπη χθες. Όταν εσείς και η χώρα σας κινδυνεύετε, πρέπει να προσπαθήσετε να εξαλείψετε αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ειρήνη και ότι πρέπει να αφοσιωθούμε στην ειρήνη», είπε ο Όρμπαν. 

Politika. Rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr