Αλβανική Ακαδημία Επιστημών: Γενετικά οι Αλβανοί έχουν σχέση με τους Έλληνες, όχι με τους Τούρκους


Δεκέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Οι Αλβανοί και οι Αρμπέρες συνεχίζουν να έχουν ισχυρούς γενετικούς δεσμούς, αν και έχουν περάσει πέντε αιώνες από τότε που αυτός ο πληθυσμός εγκαταστάθηκε στη νότια Ιταλία.

«Οι γενετικοί δεσμοί μεταξύ του αλβανικού πληθυσμού και του αλβανικού πληθυσμού που ζει στο εξωτερικό, ειδικά των πληθυσμών Αρμπέρεζ στη νότια Ιταλία, συνεχίζουν να έχουν ισχυρούς γενετικούς δεσμούς», αναφέρει μια μελέτη της Ακαδημίας Επιστημών -ASH.

Σύμφωνα με μελέτες της Ακαδημίας Επιστημών, ο αλβανικός πληθυσμός έχει επίσης δεσμούς DNA με το βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Για τις πολυάριθμες συζητήσεις για την ομοιότητα των Αλβανών με τους Τούρκους, ο ερευνητής, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, Ηλίας Μικερέζη, λέει ότι σε μοριακό επίπεδο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.

«Έχουν γίνει πολλές μελέτες αυτού του χαρακτήρα, αυτά που λέγονται είναι σε λαϊκό επίπεδο. Όταν μιλάμε για γενετικούς δεσμούς, μιλάμε σε μοριακό επίπεδο, στο DNA. Φυσικά, αν μιλάμε για τέτοιες διασυνδέσεις, τις έχουμε στον χώρο των Βαλκανίων».

Οι ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών στοχεύουν να μάθουν περισσότερα για τη γενετική σχέση με τους Ιλλυριούς στο μέλλον, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες DNA.

«Ακόμα δεν έχουμε τους δεσμούς με τους Ιλλυριούς σε μοριακό επίπεδο, αυτό του DNA, αυτός είναι ένας από τους στόχους. Είναι δύσκολες δουλειές να πραγματοποιηθούν, αλλά αυτό αποσκοπεί ώστε σε όχι πολύ μακρινό χρόνο να έχουμε τέτοια δεδομένα».

Ερευνητές από διαφορετικούς τομείς συζήτησαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Ακαδημία Επιστημών για μελέτες σχετικά με τη γενετική του αλβανικού πληθυσμού και διάφορες κληρονομικές ασθένειες.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr