Έλληνας πολίτης συνελήφθη στην Αυστρία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

«Kronen Zeitung»


Δεκέμβριος 19, 2022. Ελλάδα.

Βιέννη.

Συνελήφθη Έλληνας πολίτης στη Βιέννη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο συλληφθείς είναι Έλληνας πολίτης, ρωσικής καταγωγής, και φέρεται να κατασκοπεύει για πολλά χρόνια για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU εις βάρος της Αυστρίας.

 Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε εκπομπή το πρωί της Δευτέρας. Ο ύποπτος είναι γιος ενός πρώην υπαλλήλου των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, ο οποίος βρισκόταν στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του.

Όπως δημοσιεύει η «Kronen Zeitung», οι έρευνες από την DSN (Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών) διεξήχθησαν κατόπιν εντολής της εισαγγελίας της Βιέννης. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο 39χρονος εργαζόταν στην τοπική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU (Glavnoye Rasvedyvatelnoye Uprawleniye/ Κύριο Γραφείο Ερευνών) μετά από ειδική στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία.

 Ως εκ τούτου, βρισκόταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους πληροφοριών από διάφορες χώρες. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βρισκόταν επίσης στη Μόσχα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο ύποπτος κατηγορείται για προδοσία κρατικών μυστικών.


Η σύλληψη του υπόπτου αναφέρεται και από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ως Έλληνας πολίτης που συνελήφθη στη Βιέννη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας,  αλλά δεν αναφέρεται πως απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr