«Το State Department για την πώληση F-16 στην Τουρκία», τούρκικο δημοσίευμα


Φωτό από την τουρκική Star

Δεκέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, μίλησε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου για την αφαίρεση των ρητρών που περιορίζουν την πώληση F-16 στην Τουρκία από το κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ , Νεντ Πράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ανταποκριθούν στις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας, του σημαντικού συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, σχετικά με την κατάργηση των ρητρών που περιορίζουν την πώληση F-16 στην Τουρκία από το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού.

Κάνοντας αξιολογήσεις στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Πράις αναφέρθηκε στην αφαίρεση των περιοριστικών όρων  για τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας του 2023.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Πράις δήλωσε τα  εξής:

«Φυσικά, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ένας σημαντικός εταίρος ασφαλείας. Θέλουμε να ενσωματώσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες και να προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρομερές απειλές που αντιμετωπίζει. Κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο δικό του έδαφος από τους Τούρκους συμμάχους μας. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας έχει μεγάλη σημασία για εμάς».

Σημείωσε, επίσης, ότι  ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησαν αυτό το θέμα όταν συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, ο Πράις πρόσθεσε ότι υπήρξαν συζητήσεις και σε χαμηλότερα επίπεδα και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα.

Απάντηση σε Έλληνα δημοσιογράφο:

Όταν ένας δημοσιογράφος από τα ελληνικά μέσα ρώτησε για τον γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητα του με το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι, σχετικά με τη δήλωσή του ότι θα εμπόδιζε τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία, ο Πράις είπε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. και ότι είναι η χώρα που αντιμετωπίζει τις περισσότερες απειλές στο ΝΑΤΟ.

«Φυσικά, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει τις αμυντικές δυνατότητες που χρειάζεται για να διατηρήσει τον ρόλο της ως σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε ο Πράις.

Έλληνας δημοσιογράφος:

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χθες ότι θα επιτεθούν στην Ελλάδα. Θα το επιτρέψεις αυτό;». 

«Θέλουμε οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ να επιλυθεί διπλωματικά», είπε ο Πράις. 

Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος», είπε.

 (AA)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr