Οι Τούρκοι ψαράδες δεν θα ...επιτρέψουν την επέκταση από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια


Ιανουάριος 14, 2023. Ελλάδα

Στο αίτημα της Ελλάδας να απαγορευτούν τα αλιεύματα των Τούρκων ψαράδων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του ότι αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Φαρμακονήσι, υπήρξε αντίδραση από τους Τούρκους ψαράδες, γράφουν δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας.

Οι ψαράδες στη Σμύρνη απαντώντας στον ισχυρισμό της Ελλάδας για  «παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες», υποστηρίζουν ότι δημιουργεί πάλι η Ελλάδα ένταση που προστίθενται σε ζητήματα όπως παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο καθώς και στον εξοπλισμό των αφοπλισμένων νησιών, λέγοντας ότι είναι μια «προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης» .

Μάλιστα, ο Μεχμέτ Σαχίν Τσακάν, πρόεδρος της Ένωσης των Αλιέων της Σμύρνης ανέφερε ότι σε επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,  αναφερόμενος στο Φαρμακονήσι, στο οποίο λέει ότι απαγορεύεται να ψαρεύουν οι Τούρκοι ψαράδες,   προέτρεψε να απαγορευτεί η εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία.

Ο Τσακάν, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που διαπράττει παρενοχλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και ότι επιθέσεις σε ψαράδες έχουν δει πολλές φορές.

 «Οι Έλληνες ψαράδες ψαρεύουν και στα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν τους ψαράδες μας. Μας τα κάνετε αυτά και μετά κάνετε τέτοια απαίτηση, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε.

Υπενθυμίζοντας το βίντεο παρενόχλησης αλιευτικών σκαφών με τουρκική σημαία που ψάρευαν στα ανοιχτά της περιοχής  των Διδύμων του Αϊδινίου την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική ακτοφυλακή, ο Τσακάν είπε, «Δεν δεχόμαστε την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια στο Αιγαίο. Ψαρεύουμε εντός των ορίων που καθορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις. Οι ψαράδες τους παρενοχλούν τα χωρικά μας ύδατα», είπε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έντασης στο Αιγαίο: «Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η απαίτηση είναι μια από τις προσπάθειες για την υλοποίηση του ονείρου για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Ως Τούρκοι ψαράδες, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Οι ψαράδες μας συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις…», δήλωσε.

«Θέλουν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο»

Ο Μεχμέτ Ακσόι, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Αλιευμάτων της Σμύρνης, είπε ότι η Ελλάδα ήθελε να προκαλέσει την Τουρκία με αυτό το αίτημα.

«Αν υπάρχει τέτοια παρενόχληση, ας το αποδείξουν. Έχουμε δει πολλές φορές την παρενόχληση και την παραβίασή τους. Στα δικά μας χωρικά ύδατα. Έχουμε το δικαίωμα να ψαρεύουμε στα διεθνή ύδατα.

  Όμως, όπως είπε ο Πρόεδρός μας, αυτό δεν θα συμβεί. Αντί να διαμαρτύρονται για εμάς, να πουν στην ΕΕ πώς άφησαν τους μετανάστες να πεθάνουν στο Αιγαίο.

 Θέλουν να κλιμακώσουν την ένταση στο Αιγαίο. Θέλουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για 12 μίλια στο Αιγαίο μέσω των ψαράδων…», είπε χαρακτηριστικά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr