«Εντυπωσίασε το μήνυμα για «αδελφότητα και ενότητα» του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα»

 


Ιανουάριος 24, 2023, Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40 στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα, ο επικεφαλής του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μετέβη επίσης στην Αθήνα, μεταξύ  των 70 δημάρχων από 10 βαλκανικές χώρες, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην εναρκτήρια ομιλία της συνόδου ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 100 διμερείς συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων στο πλαίσιο της B40, «Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ένας ανοιχτός και παραγωγικός διάλογος μεταξύ των γειτόνων», είπε.

Ο Ιμάμογλου, Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, που παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε στην ομιλία του ότι προτιμά τη συνεργασία των πολιτισμών αντί της σύγκρουσης των πολιτισμών και είπε:

 «Για μένα τα Βαλκάνια είναι το κέντρο συνεργασίας, όπως και η Κωνσταντινούπολη , που βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου γεωγραφικά, είναι η πόλη των συναντήσεων»


Ο Ιμάμογλου ανέφερε ότι βλέπει ένα μεγάλο παγκόσμιο δυναμικό και μέλλον συνεργασίας όταν βλέπει τη γεωγραφία των Βαλκανίων.

 «Βλέπω μια περιοχή που είναι ενσωματωμένη όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο, που μπορεί να αναπνεύσει μαζί με όλο τον κόσμο», είπεχ χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας τις διαφορές και την ποικιλομορφία εντός των βαλκανικών χωρών, ο Ιμάμογλου τόνισε: «Η ενότητα είναι δύναμη».

 «Όσο η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη είναι αδέρφια, η Ταξίμ και η πλατεία Συντάγματος και οι άνθρωποι που γεμίζουν αυτές τις πλατείες είναι επίσης αδέρφια», τόνισε ο Τούρκος δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο κάψιμο του Ιερού Κορανίου στη Σουηδία, ο Ιμάμογλου είπε: «Πρέπει να καταδικάσουμε τέτοιες προκλητικές απόπειρες μαζί και σθεναρά γιατί τέτοιες λαϊκιστικές και ακραίες προσεγγίσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αντίθετα, τέτοιες πράξεις είναι είναι εγκλήματα μίσους που μπορούν να σπείρουν τους σπόρους της εχθρότητας και να διαταράξουν την ειρήνη και την ηρεμία»

Με επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε χθες το βράδυ το πρόγραμμα των δημάρχων που ήρθαν στην Αθήνα από τις βαλκανικές χώρες στο πλαίσιο της Συνόδου.

Όπως σημειώνει η Enson Haber:

Ο σοσιαλδημοκράτης Ιμάμογλου είναι πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας. Μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης, είναι ένας από τους ισχυρότερους υποψηφίους έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr