Η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρέσβη της στα Σκόπια


Ιανουάριος 25, 2023. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία σταματά όλα τα διακρατικά έργα με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι να λάβει στοιχεία ότι τα Σκόπια σέβονται τα δικαιώματα των Βουλγάρων εκεί.

 Παράλληλα, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια,  Άνγκελ Ανγκέλοφ, ανακαλείται στη Σόφια και θα παραμείνει εκεί έως ότου, σύμφωνα με την εκτίμηση των βουλγαρικών αρχών, επέλθει πραγματική αλλαγή στη Βόρεια Μακεδονία.

«Εάν τα Σκόπια συνεχίσουν να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό να ασκηθεί ξανά βέτο από τη Βουλγαρία. Είναι κυνισμός να συζητάμε έργα με τη Βόρεια Μακεδονία ενώ ο Πεντίκοφ ( σημ.: ο ξυλοκοπημένος γραμματέας του βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα) βρίσκεται στο νοσοκομείο. Αν η Βόρεια Μακεδονία θέλει να συνεχίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο πρέσβης Ανγκέλοφ.

«Δεν είναι δυνατόν ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βόρειας Μακεδονίας να έρθει στη Σόφια, να μιλήσει με τον Πεντίκοφ και να ανοίξει ένα θέμα για επιθέσεις μίσους και χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης να εμφανιστεί σε  τηλεοπτικό πρόγραμμα και να πει ότι ο γραμματέας του βουλγαρικού συλλόγου, δέχθηκε επίθεση επειδή είχε διαφωνίες με εμπόρους ναρκωτικών και αυτή ήταν μια εγκληματική δραστηριότητα», είπε ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια.

Τόνισε ότι είναι απαράδεκτες οι κατηγορίες για κάποιου είδους εγκληματική ενέργεια, που οι αρχές των Σκοπίων θέλουν να αποδώσουν στο θύμα.

Μιλώντας για τον εορτασμό της 4ης Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο διπλωμάτης είπε ότι εάν οι Βούλγαροι σταματήσουν στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας και δεν τους επιτραπεί να πάνε στα Σκόπια για να γιορτάσουν την ημέρα, η Βουλγαρία θα αντιδράσει αρνητικά.

Vecer

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr