Αυξανόμενα αντιρωσικά αισθήματα στην Αρμενία


Ιανουάριος 17, 2023. Ελλάδα.

Ερεβάν.

Πρώην μέλη της οργάνωσης «Sasna Tsrer», που σχημάτισαν το Παναρμενικό Κόμμα το 2018, πραγματοποίησαν συγκέντρωση κοντά στην 102η ρωσική στρατιωτική βάση την περασμένη Κυριακή για δεύτερη φορά. 

Απαίτησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα οι Ρώσοι στρατιώτες, που χαρακτηρίστηκαν «στρατεύματα κατοχής».

 Η δράση αυτή τη φορά πέρασε χωρίς επεισόδια και συλλήψεις. Το Παναρμενικό Κόμμα  Sasna Tsrer αναφέρει ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Οι διαμαρτυρίες κατά της λειτουργίας της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία ξεκίνησαν με φόντο το αυξανόμενο αντιρωσικό αίσθημα στη χώρα. 

Το κύριο ερέθισμα ήταν ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Αρτσάχ.

Οι Αρμένιοι ριζοσπάστες χαρακτήρισαν τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκιουμρί «κατοχική» και απαίτησαν να εγκαταλείψουν οι Ρώσοι την Αρμενία.

Ο ίδιος ο Πασινιάν και η ομάδα του, προφανώς, δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις ενέργειες των ριζοσπαστών. 

Το Παναρμενικό Κόμμα  Sasna Tsrer, με τη σειρά του, αποκαλεί την ομάδα Πασινιάν «φιλορωσική» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν είναι αρκετά σκληρός απέναντι στη Μόσχα.

Παρόλα αυτά, οι πρώην μαχητές των Sasna Tsrer είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι αρμενικές αρχές κατά της Ρωσίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο Πούτιν επισκέφτηκε το Ερεβάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του CSTO, ήταν τα μέλη των Sasna Tsrer που βγήκαν στους δρόμους με αφίσες «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος!». και «CSTO, φύγε από την Αρμενία!» 

Αργότερα, ο ίδιος ο Πασινιάν επέκρινε δριμεία τη Ρωσία και τον CSTO και  αρνήθηκε επίσης να υπογράψει την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής.

Σε γενικές γραμμές, είναι σαφές ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος συντονισμός μεταξύ του Πασινιάν και του Παναρμενικού Κόμματος Sasna Tsrer.

 Μετά την πρώτη διαμαρτυρία των ριζοσπαστών κοντά στην 102η βάση, ο Πασινιάν χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία απειλή για τη χώρα σε συνέντευξη Τύπου. 

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτή τη δήλωση ως εξής: λένε ότι το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να σχηματίσει άποψη στη Δύση ότι η Αρμενία προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επίθεση μαζί με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Στη Μόσχα, η δήλωση Πασινιάν χαρακτηρίστηκε «παράλογη».

Ο Πασινιάν και η ομάδα του δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις ενέργειες των ριζοσπαστών, ωστόσο, οι πρώην μαχητές Sasna Tsrer είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αρμενικές αρχές κατά της Ρωσίας κατά καιρούς.



Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Πασινιάν κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας. 

Η φιλορωσική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε αμέσως για το γεγονός ότι τώρα οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν γίνει ακόμη χειρότερες, ότι ο Πασινιάν προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια άλλη μυστική αποστολή που ανέλαβε όταν ανέβηκε στην εξουσία  - να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τη χώρα.

Τις προάλλες, μετά από μια άλλη ενέργεια ριζοσπαστών στο Γκιουμρί, ο βουλευτής Γκούργκεν Αρσενιάν, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Πολιτικό Συμβόλαιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία «δεν είναι αιώνια». 

Σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα «πολιτιστικών απόψεων των πρώτων χρόνων της δημιουργίας του κράτους», αλλά δεν θα γίνει «το νούμερο ένα φράγμα απέναντι στις απειλές».

Ο Αρσενιάν τόνισε επίσης ότι η Αρμενία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους γείτονές της και αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ως εκ τούτου, η ρωσική στρατιωτική παρουσία ως εγγύηση ασφάλειας κάποια στιγμή «γίνεται ασήμαντη».

Ο βουλευτής Γκούργκεν Αρσενιάν, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Πολιτικού Συμβολαίου, πιστεύει ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία «δεν είναι για πάντα».

Όπως είναι γνωστό, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, μαζί με τον CSTO, ζήτησαν επίσης υποστήριξη από τη Ρωσία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της διμερούς στρατιωτικής συμμαχίας. 

Ωστόσο, η υποστήριξη από τη Μόσχα στο Ερεβάν δεν ήρθε, με αποτέλεσμα οι αρμενικές αρχές να αρχίσουν να σχηματίζουν την άποψη ότι η Ρωσία  είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. 

Η πλειοψηφία στην Αρμενία άρχισε να το σκέφτεται, ενώ οι θέσεις των φιλορωσικών δυνάμεων αποδυναμώθηκαν απότομα. 

Επομένως, τώρα η ομάδα Πασινιάν, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια ριζοσπαστικών στοιχείων, προσπαθεί να βάλει το ερώτημα με την ακόλουθη μορφή: εάν η Ρωσία  είναι αναξιόπιστος σύμμαχος και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τότε σε τι χρησιμεύει η 102η βάση που λειτουργεί στο Αρμενία;

 

Αρμενικά Media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr