Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

 


Ιανουάριος 18, 2023. Ελλάδα.

Δύσκολη περίοδο περνούν οι σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε σχετικά σε συνέντευξή του στην αμερικανική έκδοση του  Bloomberg .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σέρβος ηγέτης σημείωσε ότι το Βελιγράδι δεν υποστηρίζει τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. 

Ο Βούτσιτς είπε ότι είχε πολλές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα παρακολούθησε μαθήματα ρωσικών για να μπορεί να του μιλήσει χωρίς διερμηνέα. 

Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει και οι ηγέτες των δύο χωρών δεν έχουν μιλήσει για «πολλούς μήνες».

«Από την αρχή είπαμε ότι δεν μπορούσαμε και πράγματι δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για εμάς, η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι η Ουκρανία. Έτσι θα παραμείνει», είπε ο Βούτσιτς.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Σερβία αρνήθηκε να ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξαιτίας των οποίων αντιμετώπισε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Είμαστε υπό κυρώσεις για σχεδόν δέκα χρόνια, στην πραγματικότητα οκτώ χρόνια, και δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια τωρινή απόφαση», είπε ο Βούτσιτς.

Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να μιλάμε για πλήρη υποστήριξη των ενεργειών της Μόσχας ούτε από την πλευρά του Βελιγραδίου.

«Δεν είμαστε πάντα ευχαριστημένοι με ορισμένες από τις θέσεις τους. Έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κάθε απόφαση ή τις περισσότερες αποφάσεις που προέρχονται από το Κρεμλίνο», λέει ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στη ρωσική «Ομάδα Βάγκνερ» να στρατολογήσει Σέρβους για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η θέση της Σερβίας

Δεδομένου ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν μπορούσε να εμποδίσει τις πανευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όμως η ίδια  δεν προσχώρησε σε αυτές. Ωστόσο, η Σερβία έχει  απαγορεύσει  στα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο της.

Επίσης, στο πλαίσιο της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που προκλήθηκε από το Κρεμλίνο, το Βελιγράδι  ανακοίνωσε την πρόθεσή του να  μειώσει την εξάρτησή του από τα ρωσικά καύσιμα. Είναι αλήθεια ότι μετά την υπόσχεση για μεγάλες εκπτώσεις  , η Σερβία ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το ρωσικό αέριο προς το παρόν.

Η Σερβία δεν αναγνώρισε  τα ρωσικά δημοψηφίσματα που έγιναν στα κατεχόμενα της Ουκρανίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr