Λιβύη: Ο αλ Ντμπέιμπε ακολουθεί τα χνάρια του Ερντογάν – καλεί τους μουσουλμάνους για …προσευχή

 


Ιανουάριος 21, 2023. Ελλάδα.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε, ακολουθώντας τη γραμμή του Τούρκου προέδρου με το Ισλάμ,  προέβη σε κάλεσμα για προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί στην πόλη  Μισράτα, πυροδοτώντας διαμάχες και χλευασμούς, ενώ  οι Λίβυοι ακτιβιστές τον κατηγόρησαν ότι ασκεί λαϊκισμό και θρησκευτική προπαγάνδα για πολιτικούς σκοπούς, γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντμπέιμπε δήλωσε ότι είχε την τιμή να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τζαμιού  «Αλ Σικτ» στην πόλη Μισράτα και να πραγματοποιήσει την πρώτη προσευχή της Παρασκευής σε αυτό, παρουσία της οικογένειας του ιδρυτή του τζαμιού, Χατζ Μουσταφά Αμπού Νταμπούς, ο οποίος πέθανε λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα του.


Ο υποψήφιος για την προεδρία της Λιβύης Σουλεϊμάν αλ Μπιούντι χαρακτήρισε το κάλεσμα του Ντμπέιμπε στην προσευχή της Παρασκευής ως «θρησκευτικό λαϊκισμό και υποκρισία».

Από την πλευρά του, ο  Φατί αλ Γκαζάλι κατηγόρησε τον αλ Ντμπέιμπε ότι ασκεί προπαγάνδα, εμφανιζόμενος καλεί τους μουσουλμάνους για την προσευχή της Παρασκευής σε ένα τζαμί της Λιβύης στη Μισράτα.

Ο αλ Γκαζάλι είπε, σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας χρησιμοποιεί προπαγάνδα κάθε είδους, μέχρι που έφτασε για να χρησιμοποιήσει μια γωνιά προσευχής και το κάλεσμα της Παρασκευής για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

 Με τη σειρά του, ο  Μουχάμαντ Ιμπραήμ Μουχαμάντ σχολίασε τον Αλ Ντμπέιμπε που σήκωσε το κάλεσμα για την προσευχή της Παρασκευής, λέγοντας: «Θεού θέλοντος, το τέλος του θα είναι καλό».

Ο αλ Ντμπέιμπε προκαλεί διαμάχη καλώντας για την προσευχή της Παρασκευής στη Μισράτα καθώς οι ακτιβιστές τον κατηγορούν για «λαϊκισμό», μιμούμενος τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αλ Ντμπέιμπε, ωστόσο, παρά τη δικαστική απόφαση για αναστολή της συμφωνίας με την Τουρκία, ενημέρωσε την προσήλωσή του στη συμφωνία αυτή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται.

Με τη σειρά του, ο πολιτικός ακτιβιστής και υποψήφιος για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Λιβύη, Μουσταφά Μεσμπάχ Καντούρα, επέκρινε το κάλεσμα του Αλ Νταμπάιμπα για προσευχή της Παρασκευής, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εξέχοντα ηθοποιό».

 

Ο Καντούρα είπε, σαρκαστικά: «Δεν τον ξέρετε για την οξυδέρκειά του; Μερικές φορές οργανώνει την κυκλοφορία, άλλη φορά μοιράζει σακούλες με τρόφιμα στο γηροκομείο και άλλη φορά παίζει ποδόσφαιρο με τα αγόρια και σήμερα υψώνει το κάλεσμα για προσευχή στο τέμενος  Αλ Σικτ στη Μισράτα προκειμένου να γίνει αρεστός στο λαό»

 

Αν και η πλειονότητα αντιμετώπισε επικριτικά και σαρκαστικά  τη συμπεριφορά του Αλ Ντμπέιμπε, ορισμένοι τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Νταμπάμπ Ισμαήλ, ο οποίος έγραψε στη σελίδα του, λέγοντας: «Ειλικρινά, το κάλεσμα για προσευχή του Ντμπέιμπε  σήμερα είναι ένας δυνατός ήχος, κουδούνισμα, και κάτι παραπάνω από την πολιτική».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr