«Περσικός Κόλπος» ή «Αραβικός Κόλπος»- διαμάχη Ιρανών και Αράβων




Ιανουάριος 12, 2023. Ελλάδα.

Ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέφεραν το θέμα του ονόματος του Κόλπου (ως «Περσικό» ή ως «Αραβικό») μεταξύ του Ιράν και των Αραβικών Κρατών. Το ζήτημα της ονομασίας του Κόλπου ήρθε από γνωστή ηλεκτρονική πύλη του Ιράκ,  με αφορμή το 25ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Κόλπου.

Η διαμάχη μεταξύ Ιράν και Ιράκ επιδεινώθηκε μετά την κλήση του ιρακινού πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης, όπου του δόθηκε νότα διαμαρτυρίας για παραποίηση της ονομασίας του «Περσικού Κόλπου» ως «Αραβικό Κόλπο».

Οι Ιρανοί παρουσίασαν έναν παγκόσμιο χάρτη του 1565 που αναφέρει την ονομασία «Περσικός Κόλπος»

Η κλήση του πρέσβη του Ιράκ, Νάσερ Αμπντούλ Μοσχέν έγινε για την ονομασία του «Κόλπου25» στο Αραβικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κόλπου, στο οποίο δόθηκε το σήμα να ξεκινήσει, την Παρασκευή στο Ιράκ με τη συμμετοχή 8 αραβικών ομάδων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ιρακινός πρεσβευτής στην Τεχεράνη κλήθηκε στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών αφού οι ιρακινές αρχές χρησιμοποίησαν έναν «ψεύτικο όρο», όπως τον περιέγραψε, αντί του όρου «Περσικός Κόλπος», προσθέτοντας:

 «Αντικατοπτρίσαμε την ευαισθησία του ιρανικού λαού» για τη χρήση του ακριβούς και ολοκληρωμένου όρου για τον Περσικό Κόλπο στην ιρακινή πλευρά», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «IRNA».

Οι Άραβες παρουσίασαν μεσαιωνικό χάρτη με την ονομασία "Αραβικός Κόλπος"


Ο Αμπντολαχιάν τόνισε: «Αν και έχουμε στρατηγικές, αδελφικές και βαθιές σχέσεις με το Ιράκ, εκφράσαμε ξεκάθαρα τη διαμαρτυρία μας για αυτό το θέμα και καλέσαμε τον ιρακινό πρεσβευτή στην Τεχεράνη στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών, για να τονίσουμε την ευαισθησία του Ιρανικού λαού προς την ιρακινή πλευρά.

Όπως σημειώνει η αραβική The New Khalij , η Google διεξήγαγε ένα διαδικτυακό δημοψήφισμα για να ψηφίσουν οι άνθρωποι για το όνομα, το οποίο οδήγησε στο όνομα «Περσικός Κόλπος» να κερδίσει το 56,8 τοις εκατό των ψήφων, ενώ ο «Αραβικός Κόλπος» πήρε το 43,2 τοις εκατό σε ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

Al Youm8

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr