Σε ποια χώρα μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους οι Ουκρανοί μετά τη ρωσική εισβολή


Αφίξεις Ουκρανών στην Πολωνία

Ιανουάριος 12, 2023. Ελλάδα.

Το 45% των νέων ξένων εταιρειών που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Πολωνία κατά το παρελθόν έτος ανήκουν σε Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, αναφέρει το Bloomberg.

Η ρωσική εισβολή μεταμόρφωσε τις οικονομίες της περιοχής καθώς τουλάχιστον 10.200 ουκρανικές ατομικές επιχειρήσεις και 3.600  εταιρείες με ουκρανικό κεφάλαιο άνοιξαν στην Πολωνία μεταξύ Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Το μερίδιο αυτών των εταιρειών στον συνολικό αριθμό νέων εταιρειών στην Πολωνία αυξήθηκε σε 8,5 % τον Σεπτέμβριο, από λιγότερο από 1% πριν από τη ρωσική εισβολή.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, κατέφυγαν στην Πολωνία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, υποστηρίζει η δεξαμενή σκέψης του Πολωνικού Οικονομικού Ινστιτούτου.

Τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από την κυβέρνηση στη Βαρσοβία δείχνουν ότι 420.000 Ουκρανοί έχουν βρει δουλειά και πολλοί έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, της πληροφορικής και του λιανικού εμπορίου.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 41% ​​των ατομικών επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν από Ουκρανούς στην Πολωνία.

 Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι πάνω από το 50% των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Πολωνία το έκαναν για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία.

Περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι σκόπευαν να παραμείνουν στην πολωνική αγορά, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, γράφει η ρουμανική Digi24.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr