«Ποιος έστειλε τρομοκράτη με πολυβόλο στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν;» τι λέει το Μπακού

Ο τρομοκράτης κατέβηκε από το αυτοκίνητο κρατώντας το οπλοπολυβόλο -φωτό από τα αζέρικα ΜΜΕ


Ιανουάριος 27, 2023. Ελλάδα.

«Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από την ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν, ένα κράτος που θεωρείται ο νούμερο ένα χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο και στην πραγματικότητα έχει κάνει την τρομοκρατία εθνική ιδέα», γράφουν τα κύρια μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Τα media του Μπακού καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση και επιτίθενται κατά της ηγεσίας του Ιράν.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, όλα τα  παγκόσμια κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το περιστατικό στην κατηγορία των έκτακτων ειδήσεων. Όπως φαίνεται από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, ένας άνδρας οπλισμένος με πολυβόλο μπήκε στο κτίριο, παρακάμπτοντας τους φρουρούς μπροστά από τις πόρτες της πρεσβείας, και άνοιξε πυρ εναντίον του προσωπικού ασφαλείας.

Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα τρομοκρατίας και είναι πλήρως σύμφωνο με την κυβερνητική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράν και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, που χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικά χρόνια, δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται σε σχέση με τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξένες πρεσβείες. Αυτή η τάση ξεκίνησε λίγο μετά την άνοδο των αγιατολάχ στην εξουσία στο Ιράν.

Υπάρχουν ερωτήματα…

φωτογραφία του τρομοκράτη από trend.az

Το πρώτο βήμα ήταν η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και η ομηρεία των υπαλλήλων της.

 Έκτοτε, οι τρομοκράτες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου - κυρίως στις διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Οι ιρανικές ειδικές υπηρεσίες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αρκετές τέτοιες επιθέσεις στο Μπακού, αλλά αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή. 

Το Ιράν πραγματοποιεί ενέργειες στο έδαφος τρίτων χωρών μέσω των «προσώπων» του – μελών ριζοσπαστικών εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται και οπλίζονται από το Ιράν. Όσον αφορά την επίθεση στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, η ταυτότητα του ατόμου που διέπραξε αυτή την ένοπλη επίθεση είναι ήδη γνωστή - είναι ο Ιρανός υπήκοος Yasin Huseynzade. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχει στη διάθεση της η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, συνδέεται με το IRGC.

Στο βίντεο, ένας ένοπλος άνδρας αρχίζει να πυροβολεί κατά του προσωπικού ασφαλείας που περνάει από εκεί. 

Φαίνεται ότι, πυροβολώντας τους, σκοπεύει να ανέβει και να σκοτώσει τους διπλωμάτες της πρεσβείας. Ωστόσο, ένας αξιωματικός ασφαλείας που κατάφερε να ξεφύγει από τα μάτια του τρομοκράτη εξουδετέρωσε τον δράστη.

Η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη (ara.az)

Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν αναμένει από το Ιράν μια αντικειμενική έρευνα αυτής της τρομοκρατικής πράξης, αλλά υπάρχει μικρή ελπίδα ότι αυτό θα γίνει. 

Γεγονός είναι ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη ερευνήσει σωστά καμία από τις επιθέσεις σε ξένες διπλωματικές αποστολές.

 Συνολικά, το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης της Σύμβασης της Βιέννης για τη διπλωματική ασυλία. Σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία κανενός διπλωματικού ιδρύματος.

Αν και ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται η πρεσβεία φυλασσόταν από δυνάμεις ασφαλείας, αυτό δεν εμπόδισε έναν τρομοκράτη οπλισμένο με πολυβόλο να εισέλθει στο κτίριο.

 Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να είναι η συνέχεια της μακροχρόνιας επιθετικής και εχθρικής πολιτικής των Ιρανών μουλάδων εναντίον του Μπακού.

 Ταυτόχρονα, Ιρανοί αξιωματούχοι κάνουν πρόσφατα δηλώσεις ότι οι εντάσεις στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν έχουν υποχωρήσει και προετοιμάζονται για επαφές στο υψηλότερο επίπεδο. 

Αλλά το τρέχον περιστατικό απέδειξε όλη την απάτη και την προδοσία του ιρανικού καθεστώτος. 

Την ώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση αυτής της χώρας κάνουν δηλώσεις για τη σημασία της δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας με το Αζερμπαϊτζάν, ένας τρομοκράτης ύποπτος για σχέσεις με την οργάνωση IRGC επιτίθεται στη διπλωματική αποστολή.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr