Newsweek: Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάχονται για πρόσβαση στο τιτάνιο της Ουκρανίας


Ιανουάριος 29, 2023. Ελλάδα.

Μέσω της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες βιάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλα αποθέματα τιτανίου που απαιτούνται για την αμυντική βιομηχανία, αναφέρει το αμερικανικό έντυπο Newsweek, επικαλούμενο πηγές του.

Το δημοσίευμα επισημαίνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταβάλλουν προσπάθειες «να εντοπίσουν, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αποθέματα» τιτανίου στην Ουκρανία.

Αυτό το μέταλλο, σύμφωνα με το Newsweek, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο «στην ανάπτυξη των τεχνολογιών του δυτικού στρατού που θα αποτελέσουν τη βάση του μελλοντικού περιορισμού της Ρωσίας και της Κίνας».

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει το τιτάνιο ως ένα από τα 35 ορυκτά που απαιτούνται για τη διατήρηση της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας της χώρας, σημειώνει το περιοδικό.

«Αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εισάγουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό αυτού του μεταλλεύματος και δεν προέρχεται όλο από φιλικές χώρες», σημείωσε ο Newsweek, προσθέτοντας ότι η ρωσική εταιρεία παραγωγής τιτανίου VSMPO-Avisma δεν έχει επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να παγώσει τις εξαγωγές τιτανίου προς τις δυτικές χώρες, «κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία αεροσκαφών και το αμυντικό τους σύμπλεγμα», τονίζει επίσης το άρθρο.

 Πηγή του Newsweek στο αμερικανικό Κογκρέσο πιστεύει ότι τα «σημαντικά αποθέματα» τιτάνιου στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μια «ελκυστική εναλλακτική λύση στις ρωσικές και κινεζικές πηγές» για την Ουάσιγκτον, είπε η πηγή.

Τον Ιούλιο του 2022, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μπλοκάρει μια πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στον μεγαλύτερο παραγωγό τιτανίου στον κόσμο - "VSMPO-Avisma".

 Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες αντιτάχθηκαν στη συμπερίληψη της εταιρείας στο έβδομο πακέτο κυρώσεων υπό τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις εξαγωγές τιτανίου στην Ευρώπη ως απάντηση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr