23 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία


Φεβρουάριος 7, 2023. Ελλάδα.

Έως και 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πληγούν από τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε χιλιάδες στην Τουρκία και τη Συρία, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.



«Οι χάρτες επισκόπησης γεγονότων δείχνουν ότι δυνητικά 23 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων», δήλωσε στην εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Adelheid Marchang.

Οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία δίνουν μάχη με τον παγωμένο καιρό, τους μετασεισμούς και τα κτίρια που καταρρέουν καθώς αναζητούν επιζώντες που θάφτηκαν στον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Μερικές από τις χειρότερες ζημιές σημειώθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μεταξύ του Καχραμανμάρας και της Γκαζιαντέπ, μιας πόλης δύο εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ολόκληρες γειτονιές είναι πλέον ερειπωμένες κάτω από το συσσωρευμένο χιόνι.

Σύμφωνα με τουρκικά στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών μόνο στη χώρα αυτή ανέρχεται σε 3.419, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων στην Τουρκία και τη Συρία σε 5.021. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί απαρέγκλιτα, με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 20.000 άνθρωποι.



Ο αρχικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός μέχρι τη Γροιλανδία και ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,5 Ρίχτερ που χτύπησε στη μέση των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης τη Δευτέρα.

Ωστόσο, μια χειμερινή χιονοθύελλα κάλυψε μεγάλους δρόμους στην περιοχή με πάγο και χιόνι και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρία μεγάλα αεροδρόμια ήταν εκτός λειτουργίας, περιπλέκοντας την παράδοση της ζωτικής σημασίας βοήθειας.

Η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ UNESCO εξέφρασε φόβους για σοβαρές ζημιές σε δύο πόλεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της - το Χαλέπι στη Συρία και το Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές ζώνες σεισμού στον κόσμο. Ο τελευταίος σεισμός 7,8 βαθμών της χώρας ήταν το 1939, όταν 33.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν. Το 1999, η περιοχή  Ντούζτσε της Τουρκίας υπέστη σεισμό 7,4 Ρίχτερ που σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να καταστρέψει την Κωνσταντινούπολη, μια μητρόπολη 16 εκατομμυρίων κατοίκων γεμάτη με ερειπωμένα σπίτια.


Διεθνής επικαιρότητα

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr