Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πρόεδρος Σερβίας: Πήραμε δώρο 610 εκατ. ευρώ από την ΕΕ


Φεβρουάριος 28, 2023. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στον σιδηροδρομικό σταθμό «Belgrade Centar» στο Προκόπ ότι η Σερβία έλαβε σήμερα δωρεά 600 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τμήματος του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Βελιγραδίου-Νις και επεσήμανε ότι θα χρειάζονται μόνο 100 λεπτά για να φθάσει κανείς εκεί.

Ο Βούτσιτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση  Όλιβερ Βάρελι μετά την υπογραφή της πρώτης δόσης της επενδυτικής επιχορήγησης για την κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Βελιγραδίου-Νις ως μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου για τον σιδηροδρομικό διάδρομο 10, τόνισε ότι πρόκειται για τεράστια βοήθεια από την ΕΕ.

«Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει ποτέ η Σερβία, αξίας 2,775 δισεκατομμυρίων ευρώ», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

«Προσωπικά διάβασα όλα τα άρθρα της πρότασης στη Συνέλευση»

Ο Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν ξέρει πώς ξαφνιάστηκαν όλοι, αλλά ότι διάβασε προσωπικά όλα τα μέλη της πρότασης της ΕΕ για επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου στη σερβική Βουλή.

«Απόψε θα μιλήσω διεξοδικά και λεπτομερώς για τα πάντα. Δεν έχω κρύψει τίποτα από τον κόσμο, δεν θα το κάνω ούτε σήμερα ούτε αύριο», είπε ο Βούτσιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρελι και όταν ρωτήθηκε τι συνέβη χθες στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι συμφωνούσε με τον Αλμπίν Κούρτι ότι δεν χρειάζονταν περαιτέρω συζητήσεις για το κείμενο της πρότασης της ΕΕ, ότι ο Γκάμπριελ Έσκομπαρ είχε ακόμη πολλή δουλειά να κάνει μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία και ότι Ο Κούρτι ήταν έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά η σερβική πλευρά δεν είναι.

Η κατασκευή του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Νις έχει μεγάλη περιφερειακή σημασία

Ο Πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Βελιγραδίου-Νις είναι εξαιρετικής σημασίας και ότι θα συνδέσει τη Σερβία όχι μόνο με την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά με ολόκληρη την περιοχή.

«Αυτή είναι μια σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα και αργότερα με την Αλβανία. Αυτή είναι και μια σύνδεση με την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρέλι, μετά την υπογραφή της πρώτης δόσης της επενδυτικής επιχορήγησης για την κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας του Βελιγραδίου -  Νις στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πακέτου για τον σιδηροδρομικό διάδρομο 10, απαντώντας στο ερώτημα πόσο σημαντική είναι η κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Βελιγραδίου-Νις για τη Σερβία και για την περιοχή.

Tanjug

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr