Σκόπια: Ενισχύεται η ασφάλεια μετά από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και φάρσες βομβών

Μετά την ειδοποίηση για βόμβα σε Λύκειο των Σκοπίων, οι μαθητές διέκοψαν τα μαθήματά τους


Φεβρουάριος 22, 2023. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεσμεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου να ενισχύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως απάντηση σε μια σειρά από ψεύτικες βομβιστικές απειλές και κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στη χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στις 21 Φεβρουαρίου, περισσότερες από 30 τοποθεσίες εκκενώθηκαν στα Σκόπια και μία στην πόλη Πρίλεπ, αφού οι αρχές έλαβαν ψευδείς απειλές για βόμβες. Οι απειλές στόχευαν ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου για πρώτη φορά, αλλά και σχολεία, δημόσιους θεσμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, δικαστήρια, εμπορικά κέντρα, κτίρια κατοικιών, μουσεία και ξενοδοχεία.

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι οι αποστολείς των ψευδών απειλών για βόμβες είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ότι οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν μια μορφή υβριδικού πολέμου.  Παρόμοιες εξελίξεις το περασμένο έτος  έλαβαν χώρα και στην Αλβανία.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων υψηλής προτεραιότητας που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας των συστημάτων πληροφοριών σε ιδρύματα του δημόσιου τομέα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Στην κατεύθυνση της αύξησης της διαδικτυακής ασφάλειας, η κυβέρνηση ανέθεσε στα όργανα της κρατικής διοίκησης να ορίσουν υπεύθυνο για την ασφάλεια των πληροφοριών προκειμένου να
αναφέρει έγκαιρα τυχόν περιστατικά στο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συμβάντων Υπολογιστών, MKD-CIRT.

Στο πλαίσιο των μέτρων, οι αρχές καλούνται τώρα να οργανώσουν εκπαίδευση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τους υπαλλήλους τους στην κρατική διοίκηση.

Η κυβέρνηση συνέστησε επίσης στο MKD-CIRT να υποβάλλει αναφορές για εξωτερικούς ελέγχους κυβερνοασφάλειας εφαρμογών Ιστού των εγγεγραμμένων ιδρυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι ψευδείς βομβιστικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα τον τελευταίο καιρό συνδέονται με τον συνεχιζόμενο ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 8 Φεβρουαρίου, η Βόρεια Μακεδονία γνώρισε μια σημαντική επίθεση στον κυβερνοχώρο με στόχο το κρατικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Η επίθεση προκάλεσε την κατάρρευση του συστήματος, που άφησε τους ασφαλισμένους χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας χωρίς μισθούς.

Η επίθεση είχε σημαντικό αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε κρίσιμες υποδομές όπως η υγειονομική περίθαλψη. Οι ειδικοί πληροφορικής εργάστηκαν εκτενώς για την αποκατάσταση του συστήματος και αποκαταστάθηκε με επιτυχία στις 20 Φεβρουαρίου.

Αυτό το περιστατικό υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει ο δημόσιος τομέας στη χώρα μέτρα για τη βελτίωση της στάσης του στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την πρόληψη και την απόκριση σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

 Valentina Dimitrievska- Σκόπια

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr