Αλβανία: Διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης κατά του Έντι Ράμα – κατηγορείται για διαφθορά


Φεβρουάριος 11, 2023. Ελλάδα.

Αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία διαδήλωσαν σήμερα στα Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς και την καταστροφή της οικονομίας της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος του κράτους και πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, και ο πρώην πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, νυν αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας, ήταν μεταξύ των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο, ζήτησαν την παραίτηση του Ράμα.

Οι διαδηλωτές πέταξαν επίσης καπνογόνα στην κεντρική είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου, το οποίο φυλασσόταν από αστυνομικό κλοιό.


Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης τον Ράμα για υποτιθέμενο σκάνδαλο διαφθοράς με τον Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι απέκρυψε βασικές λεπτομέρειες από το FBI, σχετικά με την επίσκεψή του στην Αλβανία το 2017, όταν μετά το συνάντηση με πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των αλβανικών πληροφοριών από τον οποίο φέρεται να έλαβε 225 χιλιάδες δολάρια.

Ο Ράμα επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον ΜακΓκόνιγκαλ, αλλά αρνήθηκε ότι του έδωσε χρήματα ή προνομιακή μεταχείριση.

Παρεμπιπτόντως, δεν συμμετείχαν όλα τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη διαμαρτυρία στα Τίρανα, τα οποία είναι απασχολημένα με εσωκομματικές αναταραχές, αφού ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, το 2021 απαγόρευσε στον Μπερίσα και τους στενούς του συγγενείς την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των λεγόμενων: ​​« ενεργειών διαφθοράς που υπονομεύουν τη δημοκρατία», κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού της Αλβανίας από το 2005 έως το 2013. Η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε επίσης μια τέτοια απαγόρευση την ίδια χρονιά.

Ο Μπερίσα κάλεσε επίσης για νέα διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr