Βόρεια Συρία: Οι Κούρδοι του Αφρίν στερούνται βοήθειας μετά τον σεισμό

 


Φεβρουάριος 17, 2023. Ελλάδα.

«Η πλειονότητα της πόλης έχει καταστραφεί, πολλοί από τους συγγενείς και τους φίλους μας έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, έχουν καταστραφεί ή είναι επικίνδυνα, και δεν είναι πλέον δυνατό να ζήσουμε σε αυτά», είπε η Ρ.Α. στην πόλη Τζιντίρες του Αφρίν, αναφέρει η VOA.

Μετά τον σεισμό της 6ης του μήνα, η πόλη Τζιντίρες στην περιοχή του Αφρίν υπέστη μεγάλες ζημιές και έτσι οι κάτοικοί της χρειάζονται κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ρ.Α.  (25 ετών) κατάγεται από την πόλη Τζιντίρες, το σπίτι της οικογένειάς της υπέστη ζημιές από τον σεισμό και έπεσε ένας τοίχος του σπιτιού.

Η Ρ.Α. δήλωσε ότι: «Οι σκηνές είναι οι πιο απαραίτητες, για να εγκατασταθούν οικογένειες, καθώς και κουβέρτες, στρώματα και γάλα για τα παιδιά».

«Στη γειτονιά μας, η ένοπλη ομάδα που ονομάζεται (Al-Emshat) άρπαξε όποια βοήθεια ερχόταν, εκτός από τις πρωτοβουλίες των Κούρδων στο εξωτερικό που έστειλαν χρήματα σε ορισμένες πληγείσες οικογένειες, καμία  άλλη βοήθεια δεν έφτασε σε πολλούς Κούρδους του Τζιντίρες».

8 ημέρες μετά τον σεισμό, μόνο 3 αποστολές βοήθειας πέρασαν από το Αφρίν.

Ένας ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε: «Οι ένοπλες ομάδες κλέβουν τη βοήθεια που περνά από το Αφρίν και την κρύβουν σε αποθήκες ή τη διανέμουν φυλετικά, τη δίνουν σε Άραβες έξω από το Αφρίν και οι Κούρδοι είναι χωρίς βοήθεια».

Την Παρασκευή, 4 ημέρες μετά τον σεισμό, οι αποστολές πρώτων βοηθειών πέρασαν από το Αφρίν, όπου 14 φορτηγά της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Μπαρζανί» μετέβησαν στο Σιντίρες από την περιοχή Κουρδιστάν - Ιράκ μέσω Τουρκίας, αλλά οι Κούρδοι κάτοικοι των σεισμών λένε ότι δεν έχουν λάβει τίποτε από αυτή τη βοήθεια.


Βάζουν φόρο σε κάθε φορτίο βοήθειας


Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων στη Βόρεια Συρία (vdc-nsy) ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες ομάδες επέβαλαν φόρο χιλίων δολαρίων σε κάθε φορτίο της συνοδείας για να τους επιτρέψουν να περάσουν από την Τουρκία στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία έστειλε κονβόι βοήθειας μέσω της συνοριακής πύλης του Χαμάμ στο Τζιντίρες, αλλά δεν ήταν γνωστό πού και σε ποιον διανεμήθηκε αυτή η συνοδεία.

Την Τρίτη, η δεύτερη συνοδεία βοήθειας από τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Μπαρζανί μπήκε στο Αφρίν και πήγε στην έδρα της τοπικής συνέλευσης του Τζιντιρές, αλλά λεηλατήθηκε εκεί.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας ότι αραβικές οικογένειες ένοπλων ομάδων, καθώς και κάτοικοι στρατοπέδων κοντά στην Ιντλίμπ, επιτέθηκαν στους μεταφορείς της αποστολής και έκλεψαν τις προμήθειες.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι πληγείσες κουρδικές οικογένειες στο Τζιντίρες ζητούν να διανεμηθεί δίκαια η βοήθεια και η βοήθεια και αυτοί που την στέλνουν να την παρακολουθούν οι ίδιοι.

Η Ρ.Α., η οποία εργάζεται με μερικούς εθελοντές στη συλλογή βοήθειας, είπε: «Ο ασφαλέστερος τρόπος για να βοηθήσετε τα θύματα των Κούρδων είναι να τους στείλετε χρήματα, ώστε να μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα, επειδή η υλική βοήθεια κλέβεται και τίποτα δεν πηγαίνει στους Κούρδους».

Αξίζει να αναφερθεί ότι από πριν τον σεισμό συνεχίζονται οι κλοπές και οι λεηλασίες, καθώς και η κατοχή περιουσίας των Κούρδων κατοίκων στο Αφρίν.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Αμνηστία και το HRW καθώς και συριακές όπως η SOHR και η STJ έχουν κατηγορήσει ένοπλες ομάδες που εδρεύουν στην Τουρκία για παραβίαση των δικαιωμάτων στέγασης, γης και ιδιοκτησίας (Housing, Land and Property - HLP) στις εκθέσεις τους.

VOA

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr