Σερβικά ΜΜΕ επιτίθενται στην αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας για τους Γκοράνι στο Κόσοβο


Τα σερβικά ΜΜΕ επιτέθηκαν στη Βουλγάρα αντιπρόεδρο Ιλιάνα Γιότοβα που χαρακτήρισε τους Γκοράνι του Κοσόβου ως Βούλγαρους

Φεβρουάριος 21, 2023. Ελλάδα.

Μαζική επίθεση σερβικών ΜΜΕ λαμβάνει χώρα σε όλα τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των φιλοκυβερνητικών, όπως η «Politika» με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα σερβικά  ΜΜΕ κατηγορούν την Γιότοβα ότι κατά την επίσκεψή της στο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησε να οικειοποιηθεί τους Γκοράνι, παρουσιάζοντάς τους ως Βούλγαρους.

Σήμερα, πάνω από 11 χιλιάδες Γκοράνι ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Το 2004, στην περιοχή Ζούπα, ανατολικά της Γκόρα, στο χωριό Ντόλνο Λούμπινε, στο Κοσσυφοπέδιο, ιδρύθηκε η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία των Βουλγάρων στην περιοχή «Βούλγαροι Μωαμεθανοί». Στοχεύει στη διατήρηση και ανάπτυξη του πολιτισμού και των παραδόσεων της βουλγαρικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.


Σκόπια: «ΟιΓκοράνι προσπαθούν να μπουν στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου»

 

Η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο με αφορμή τα 15 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Συναντήθηκε με την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, η οποία ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα στο Κοσσυφοπέδιο. Υπενθύμισε επίσης το γεγονός ότι η Σόφια ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Η Γιότοβα συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της βουλγαρικής κοινότητας στη χώρα. Επισκέφτηκε τις περιοχές Γκόρα και Ζούπα, όπου ζουν άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ως Βουλγάρους.

Μίλησε με εκπροσώπους της κοινωνίας «Ενωμένοι Βούλγαροι στο Κοσσυφοπέδιο» στο χωριό  Κράστετς και στο Πρίζρεν συναντήθηκε με μέλη της «Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρείας Βουλγάρων Ζούπας, Ποντγκόρα και Περιφέρειας».

Η βουλγαρική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία αριθμεί περίπου 15 χιλιάδες άτομα, δεν αναγνωρίζεται επίσημα.

Η Σόφια θέλει να χτίσει βουλγαρικά σχολεία σε περιοχές με συμπαγή πληθυσμό, όπου οι άνθρωποι έχουν βουλγαρική ταυτότητα. Αυτή η ιδέα έχει δεχτεί θετικά από τον τοπικό πληθυσμό, γράφει το βουλγαρικό BGNES.

«Οι Βούλγαροι επιδιώκουν να οικειοποιηθούν τους Γκοράνι», γράφει η σερβική Novosti.

Το σερβικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της μειονότητας των Γκοράνι στη Σερβία, Αμίρ Κάϊκους, δήλωσε ότι οι Γκοράνι ζουν στην περιοχή της σημερινής Γκόρα για περισσότερους από οκτώ αιώνες με αυτό το όνομα, το οποίο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σήμερα, και ότι διατηρούν εκεί την ταυτότητά τους.

Novosti.rs

«Γι' αυτό τονίζω τη θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι οι Γκοράνι ζουν στην περιοχή της σημερινής Γκόρας για περισσότερους από οκτώ αιώνες με αυτό το όνομα, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Οπότε, οι Γκόρανς ή Γκοράντσι είναι στην πραγματικότητα οι ίδιοι που ζούνε στην περιοχή», είπε.

Ο Αμίρ Κάϊκους ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα και θα υπάρξουν προσπάθειες αφομοίωσης των Γκοράνι, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο των Γκοράνι στη Σερβία συμφωνήθηκε και συγκροτήθηκε με επιτυχία σε μια ομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία .

Αυτό το Συμβούλιο, πάνω απ' όλα, στο πλαίσιο των νομίμων δικαιωμάτων του, προστατεύει το δικαίωμα στη γλώσσα, στην εκπαίδευση, στην ταυτότητα και τον πολιτισμό, στην παράδοση και στα έθιμα, δηλαδή όλα τα δικαιώματα των Γκορανών, σε όλους τους τομείς όπου μπορεί να απειληθούν, αναφέρει το Kosovo Online.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr