Ισραήλ: Οι Έλληνες αποτίουν φόρο τιμής στον πρώτο Εβραίο δήμαρχο της χώρας, Μοσέ Ελισάφ


Φεβρουάριος 20, 2023. Ελλάδα.

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα να εκλεγώ Δήμαρχος αυτής της πόλης και ένας από τους λίγους εκλεγμένους Εβραίους δημάρχους στην ευρωπαϊκή ιστορία»

Από όλα τα απίστευτα μέρη που πηγαίνω και τις ιστορίες που έχω να πω ως Παρουσιαστής του «Άγιοι Τόποι Ακάλυπτοι», το αφιέρωμα μου στο i24NEWS από τα Ιωάννινα, Ελλάδα, θα είναι πάντα το αποκορύφωμα της καριέρας μου - κυρίως λόγω της απίστευτης ηγεσίας του Δρ. Μοσέ Αλισάφ, Δημάρχου Ιωαννιτών. 

 Ως Ρωμανιώτης Εβραίος, έχει βάλει σφραγίδα στην αρχαία εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, που χρονολογείται τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια πριν. 

Ο Ελισάφ διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννίνων από τον Σεπτέμβριο του 2019 και έγινε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της Ελλάδας.

«Η ρουμανιώτικη εβραϊκή παράδοση είναι ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την πλούσια παράδοση ζωντανή με την εντυπωσιακή συναγωγή μας. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα που εκλέχτηκα ως Δήμαρχος αυτής της πόλης και ένας από τους λίγους εκλεγμένους από τους Εβραίους δημάρχους στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εργάζομαι σκληρά για να εκπληρώσω τις προσδοκίες των πολιτών μου»,  είχε πει ο Ελισάφ στο i24NEWS.

Δυστυχώς, έξι μήνες μετά τη συνέντευξη, ο δήμαρχος πέθανε το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας πολλούς σοκαρισμένους. 

Η τεράστια κληρονομιά του Ελισάφ από φως, συνύπαρξη και σεβασμό ήταν τόσο σημαντική που πρεσβευτές, Έλληνες ηγέτες και δεκάδες που τον θρήνησαν ήρθαν στην κηδεία του για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο.

Ο συνάδελφος και στενός φίλος του Δημάρχου Ελισάφ, Σπύρος Πένγκας, άφησε την παρακάτω δήλωση για τον μέντορά του.

«Η θλίψη είναι ατελείωτη. Ο Μοσέ δεν ήταν απλώς ένας συνεργάτης και φίλος, είχε γίνει οικογένεια. Εμπνεύστηκε από το όραμά του, την ανιδιοτέλεια του, την ηθική του, τη σκληρή δουλειά του, τον τρόπο που αντιλαμβανόταν τον ρόλο του ως δράστη μιας μοναδικής ρουμανιώτικης κληρονομιάς και ιστορικής συνέχειας. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας παγκόσμιος άνθρωπος ήταν ο φίλος μου ο Μοσέ Ελισάφ», είπε ο Πένγκας. 

Emily Frances


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr