Έξι προτάσεις από την Άγκυρα στην Αθήνα

 

Φεβρουάριος 19, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία υπέβαλε στην Αθήνα πακέτο προτάσεων έξι σημείων για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και περιμένουν απάντηση.

Μετά την ένδειξη αλληλεγγύης στην Τουρκία από την Ελλάδα, με τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα παρουσίασε 6 προτάσεις στην Αθήνα.

Η συνάντηση στο Βερολίνο

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στην περιοχή του σεισμού, ο Τσαβούσογλου είπε:

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Πρέσβης  Ιμπραήμ Καλίν έκανε πρόταση έξι σημείων στη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα για εξομάλυνση των σχέσεων κατά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο σύμβουλος Εξωτερικών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου της Γερμανίας Jens Plötner στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπου ανακοίνωσε το πακέτο.

Ο Τσαβούσογλου είπε, «Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, τις συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε απάντηση από την Ελλάδα», τόνισε.  

 

«Μην περιμένουμε την καταστροφή»

 

«Όταν ήρθα στο Χατάι, είπα στον φίλο μου Νίκο Δένδια, Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». 

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν πρέπει μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις, αλλά και να επιλύσουμε τα μεταξύ μας ζητήματα».

Όταν ρωτήθηκε αν αναμένει να γίνουν κάποια βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων στην Τουρκία και την Ελλάδα πριν από τις εκλογές, δήλωσε ότι αυτό είναι δύσκολο για την Ελλάδα.

«Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες πολιτικούς εξαιτίας της πίεσης του κοινού. Δεν υπάρχει πίεση από τον λαό μας σε αυτό το θέμα», είπε, σύμφωνα με την Hurriyet.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr