Μητσοτάκης και Ράντεφ αναβιώνουν τον πετρελαιαγωγό «Ελλάδα- Βουλγαρία»

 


«Μητσοτάκης και Ράντεφ σκέφτονται να αναβιώσουν το έργο του πετρελαιαγωγού από την Ελλάδα στη Βουλγαρία», γράφει η Politika του Βελιγραδίου

Φεβρουάριος 16, 2023. Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι η Αθήνα και η Σόφια θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβίωσης του έργου αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο Πέλαγος στο βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μητσοτάκης είπε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στην Αθήνα, ότι ο αγωγός θα προσφέρει στη Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές προμήθειας και έναν «ασφαλέστερο, ταχύτερο και φθηνότερο» τρόπο μεταφοράς καυσίμων, με πετρελαιοφόρα να παρακάμπτουν τον Βόσπορο.

«Ο πετρελαιαγωγός Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς είναι στρατηγικής σημασίας για τη Βουλγαρία γιατί θα παρείχε μια ευκαιρία για πραγματική διαφοροποίηση και τον εφοδιασμό του διυλιστηρίου μας στο Μπουργκάς με μη ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Ράντεφ.

Καθώς η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες υγραερίου (LPG) στη Βουλγαρία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα πρόσφερε αέριο μέσω του μοναδικού τερματικού σταθμού υγραερίου της στη Ρεβυθούσα δυτικά της Αθήνας, αναφέρει το Tanjug.

Όπως είπε ο Μητσοτάκης, διευρύνοντας τη συνεργασία, Ελλάδα και Βουλγαρία συμφώνησαν επίσης ότι οι Έλληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, ενώ οι βουλγαρικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα.

Η Ελλάδα θέλει να γίνει βασικός ευρωπαϊκός δρόμος διαμετακόμισης για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται στην περιοχή των Βαλκανίων μέσω της Μεσογείου και βορειότερα χάρη στις νέες υποδομές φυσικού αερίου που αναπτύσσονται.

Πέρυσι, η Αθήνα αύξησε τις παραδόσεις υγραερίου της, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την επέκταση της χωρητικότητας του δικτύου έως το 2032, επιτρέποντας στην Ελλάδα να τετραπλασιάσει σχεδόν την ικανότητά της να εξάγει φυσικό αέριο σε γειτονικές χώρες.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θέλουν επίσης να κατασκευάσουν ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 950 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, πιθανώς συνδεδεμένο με τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ και της Κύπρου.

«Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε ένα μεγάλο έργο μεταφοράς πράσινης ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική, από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Politika

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr