Ερντογάν στη συνάντηση με Αλμπίν Κούρτι: «Αναγνωρίσαμε αμέσως την ανεξαρτησία του Κοσόβου»


Φεβρουάριος 4, 2023. Ελλάδα.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του Αλμπίν Κούρτι στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου σχεδόν αναλυτικά τη στιγμή που η χώρα του αναγνώρισε το Κόσοβο.

Ο ίδιος,  ανέφερε χαρακτηριστικά γιατί αποφάσισε να αναγνωρίσει αμέσως το Κοσσυφοπέδιο όταν συνειδητοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το έκαναν ήδη. 

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν λεπτομέρειες από τη συνομιλία του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο, η δεύτερη χώρα μετά την Αμερική. Και η πράξη της αναγνώρισης του Κοσόβου εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντική, κύριε Πρωθυπουργέ. Τότε διηύθυνα το υπουργικό συμβούλιο και στη συνεδρίαση της κυβέρνησης μου ανακοίνωσαν ότι η Αμερική είχε αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και είπα αμέσως ότι είμαστε η δεύτερη χώρα μετά την Αμερική που αναγνωρίζει το Κόσοβο. Καλή τύχη», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «η Τουρκία και το τουρκικό έθνος θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους Κοσοβάρους αδελφούς τους όπως πάντα» και ότι θα βοηθήσουν το Κοσσυφοπέδιο να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στον επιθυμητό αριθμό αναγνωρίσεων, αλλά θα κάνουμε εντατική δουλειά για να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό. Θέλω να σας ευχηθώ τώρα τη 15η επέτειο της ανεξαρτησίας, που γιορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου, ευτυχισμένη τώρα», είπε ο Ερντογάν, ενώ διαβεβαίωσε τον Κουρτ ότι «η Τουρκία υποστηρίζει το Κόσοβο στην ένταξη του σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε στον Κούρτι ότι η Τουρκία «είναι επίσης έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη μετά από φυσικές καταστροφές», υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Κούρτι ότι η Τουρκία συνεχίζει «τις κοινές προσπάθειές μας για να διασφαλίσει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή».

«Έτσι υποστηρίζουμε το όραμα του Κοσσυφοπεδίου για την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όμως, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, «στις συναντήσεις μας, εκτός από τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της βιομηχανίας, της άμυνας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Απευθυνθήκαμε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αυξήσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας ενάντια στις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Feto» στο Κοσσυφοπέδιο».

Το τελευταίο μέρος της ομιλίας του Ερντογάν επικεντρώθηκε στην επιρροή που ασκεί η Τουρκία στην οικονομία του Κοσσυφοπεδίου.

«Χάρη στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τέθηκε σε ισχύ το 2019, καταφέραμε να έχουμε θετική τάση στον όγκο του διμερούς εμπορίου. Πέρυσι γίναμε η χώρα που εξάγει τις περισσότερες εξαγωγές στο Κοσσυφοπέδιο, με όγκο εμπορίου 610 εκατ. ευρώ, και πρέπει να το αυξήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο. Είμαστε η χώρα που εξάγει περισσότερο και πρέπει να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο συναλλαγών στο 1 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών στο Κοσσυφοπέδιο έχουν πλησιάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ», υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Οι επιχειρηματίες μας, με την εγγύηση των συνθηκών που χρειάζονται, είναι έτοιμοι να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στους αδελφούς Κοσοβάρους. 

Η αναπτυξιακή μας βοήθεια συνεχίζεται επίσης. Μέχρι σήμερα, η «Tika», δηλαδή η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού, έχει θέσει πόρους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην υπηρεσία των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, μέσω σχεδόν 700 διαφορετικών έργων. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε από κοινού έργα που θα αυξήσουν την ευημερία των Κοσοβάρων αδελφών μας».

«Παρακολουθώ με χαρά τις συνεισφορές της τουρκικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί σημαντική διάσταση των σχέσεών μας και χτίζει γέφυρες μεταξύ των χωρών μας για την ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου σε κάθε τομέα. Επίσης, εκτιμώ ιδιαίτερα τη στάση των αρχών του Κοσόβου απέναντι στους συμπατριώτες μας».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία «δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και όλων των γειτόνων του. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και αναμένουμε από τα μέρη να επιδείξουν ειρηνική και εποικοδομητική προσέγγιση. Ελπίζουμε ότι η διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία θα ολοκληρωθεί, διασφαλίζοντας διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και να δώσει την απαραίτητη συνεισφορά εάν αυτό ζητηθεί από τα μέρη».

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε βήματα για την ενίσχυση των αδελφικών μας σχέσεων με ένα ευημερούν Κοσσυφοπέδιο - που θα ήταν η εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του. Εκ μέρους μου και του λαού μου, μεταφέρω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου στον φιλικό και αδελφικό λαό του Κοσσυφοπεδίου», κατέληξε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr