Ένοπλη Ομάδα της Αντιπολίτευσης εμποδίζει τη βοήθεια σε σεισμόπληκτους στη βόρεια Συρία- ΟΗΕ

 


Ηνωμένα Έθνη «Ομάδα της αντιπολίτευσης» εμποδίζει τη μεταφορά βοήθειας στους σεισμόπληκτους στη βόρεια Συρία


Φεβρουάριος 13, 2023. Ελλάδα.

 

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Κυριακή ότι η μεταφορά βοήθειας για την ανακούφιση από τους σεισμούς από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση σε εδάφη που ελέγχονται από ομάδες της αντιπολίτευσης παρεμποδίζεται από προβλήματα έγκρισης από μία από αυτές τις ομάδες.

 

Η σύγκρουση μεταξύ των πλευρών στη συριακή σκηνή αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για τους εργαζομένους που προσπαθούν να φτάσουν στις βόρειες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, ο οποίος σκότωσε πάνω από 30 χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία και κατέστρεψε πολλές πόλεις.

 

Περίπου 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα του σεισμού, και ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά τα θύματα σημειώθηκε στα βορειοδυτικά της χώρας, τα περισσότερα από τα οποία ελέγχονται από τη φατρία «Hay'at Tahrir al-Sham».

 

Μόνο μικρές ποσότητες υλικών βοήθειας έχουν φτάσει σε αυτήν την περιοχή λόγω του κλεισίματος της πρώτης γραμμής με τις κυβερνητικές δυνάμεις, και τώρα υπάρχει μόνο ένα πέρασμα που τη συνδέει με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, και η συριακή κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια στη βόρεια περιοχή.

 

Πηγή από τη «Hay'at Tahrir al-Sham» είπε ότι η ομάδα δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε αποστολές από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ότι η βοήθεια θα φτάσει μόνο από την Τουρκία, στο βορρά.

 

Η πηγή, η οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε, «Δεν θα επιτρέψουμε στο καθεστώς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προσποιηθεί ότι παρέχει βοήθεια».

 

Σε μια συνοδεία βοήθειας που περιείχε καύσιμα, ρούχα και τρόφιμα, απαγορεύτηκε η είσοδος από μια περιοχή υπό κουρδικό έλεγχο σε μια άλλη υπό τον έλεγχο ομάδων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα στην απόκτηση έγκρισης» από τη «Hay'at Tahrir al-Sham», η οποία χαρακτηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση  χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο ότι ο διεθνής οργανισμός «συνεχίζει να εργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την είσοδο στην περιοχή».

 

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι όσοι στη βορειοανατολική Συρία ένιωσαν ότι τους είχαμε απογοητεύσει «έχουν δίκιο που αισθάνονται έτσι».

 

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της παράταξης "Hay'at Tahrir al-Sham" δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο από το Reuters.

Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει να πολιτικοποιείται και να επικοινωνεί καλή τη πίστη με όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία.

Ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν επίσης να εντείνουν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις ανοίγοντας δύο επιπλέον συνοριακά σημεία μεταξύ Τουρκίας και περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στη Συρία για τη μεταφορά βοήθειας.

Ο Λάρκ πρόσθεσε ότι ο Γκρίφιθς «εντείνει τις διπλωματικές του επαφές και συνομιλεί με όλους για να ανοίξουν περισσότερα συνοριακά περάσματα».

Ο Γκρίφιθς θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση τη Δευτέρα και ελπίζει να παρουσιάσει «ισχυρά επιχειρήματα» για την επείγουσα ανάγκη να αποθαρρυνθεί η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Δαμασκού, από τη θέση της σχετικά με την παροχή βοηθητικού υλικού πέρα ​​από τα σύνορα.

Erem News arab-world

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr