Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα επισκεφθεί το Κίεβο


Φωτό από τη συνάντηση Ισραηλινών βουλευτών με τον Ζελένσκι στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου 2023

Φεβρουάριος 22, 2023. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να μεταβεί στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το θέμα εξετάζεται, αν και το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως σημειώνει η Israel Hayom.

Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Νετανιάχου υιοθέτησε γενικά μια προσεκτική προσέγγιση, την οποία διατήρησε μέχρι να επιστρέψει στην εξουσία.

 Κατά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του, ωστόσο, τόνισε πολλές φορές ότι το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και μάλιστα ενέκρινε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς η επίσκεψη του Κοέν δεν προκάλεσε έντονη αντίδραση από τη Ρωσία, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπό τις συνθήκες αυτές, ο Νετανιάχου μπορεί να επισκεφθεί το Κίεβο χωρίς να προκαλέσει σάλο στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, ακολουθώντας τα βήματα πολλών δυτικών ηγετών που είχαν ταξιδέψει στην πληγείσα από τον πόλεμο χώρα για να συναντηθούν με τον Ζελένσκι και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο έθνος.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, δεδομένου του διεθνούς του κύρους, ο Νετανιάχου θα πρέπει επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμά του, κάτι που οδήγησε σε σκέψεις για μια επίσκεψη. 

Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει ήδη δοθεί πρόσκληση στον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επίσκεψη.

Επίσης τη Δευτέρα, το Κίεβο φιλοξένησε τους Ισραηλινούς βουλευτές Ζέεφ Έλκιν και Γιούλι Εντελστάιν, οι οποίοι είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ισραήλ-Ουκρανίας της Κνεσέτ.

Οι δυο τους συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι στο γραφείο του για μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα και μίλησαν για αυξημένη ισραηλινή βοήθεια και ισραηλινο-ουκρανική συνεργασία εναντίον του Ιράν στη διεθνή σκηνή.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ απέφυγε να ενισχύσει το Κίεβο με όπλα και αμυντικά συστήματα από φόβο μήπως πυροδοτήσει σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία. 

Αντίθετα, επέλεξε την ανθρωπιστική βοήθεια και ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε ένα νοσοκομείο πεδίου σε ουκρανικό έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr