Σχεδιάζεται μεγάλη ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία


Φεβρουάριος 17, 2023. Ελλάδα.

Πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν μεγάλη αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία αυτές τις ημέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή, γράφει η ουκρανική Tsn.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι στοιχεία πληροφοριών από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν στις 14 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποθηκεύει αεροσκάφη και ελικόπτερα κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Το δημοσίευμα υπέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να υποστηρίξουν την επίθεση στο έδαφος.

Δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο πηγές του Λευκού Οίκου, έκανε λόγο για πιθανή προετοιμασία αεροπορικής επίθεσης από τη Ρωσία.

«Αν και το κύριο ρωσικό δυναμικό - οι χερσαίες δυνάμεις - είναι πολύ αποθαρρημένο, πολύ τραυματισμένο, πολύ εξαντλημένο,  οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν μια αρκετά σημαντική αεροπορία», ανέφερε το Politico επικαλούμενο ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Στις 16 Φεβρουαρίου, η ρωσική αντιπολίτευση «Vazhnye istorii» δημοσίευσε, με αναφορά σε πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας , ότι ο ρωσικός στρατός αλλάζει τακτική και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει μεγάλο αριθμό αεροπορικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι ειδικοί του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημειώνουν ότι ο ρωσικός στρατός αυξάνει τη χρήση αεροπορικής ισχύος στην Ουκρανία. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να απενεργοποιήσουν την ουκρανική αεράμυνα, προετοιμάζοντας μια «μεγάλη εκστρατεία κρούσης».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δεν βλέπει ακόμη σημάδια ότι η Ρωσία ενισχύει την αεροπορία της για μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Πενταγώνου υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκτήσει η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο εξοπλισμό αεράμυνας.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών , οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις διατήρησαν πιθανώς έναν σχεδόν άθικτο στόλο περίπου 1.500 πολεμικών αεροσκαφών με πλήρωμα σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την απώλεια περισσότερων από 130 μονάδων από την αρχή της εισβολής.

 Την ίδια στιγμή, οι βρετανοί αξιωματικοί πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι περιορισμένη στη χρήση της αεροπορίας λόγω της αποτελεσματικότητας της ουκρανικής αεράμυνας και της διάσπαρτης βάσης των αεροσκαφών λόγω της απειλής χτυπημάτων στα ρωσικά αεροδρόμια.

Με τη σειρά του, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι οι κατακτητές χρησιμοποιούν αρκετά ενεργά την αεροπορία στο μέτωπο. Τις προάλλες, το Γενικό Επιτελείο τόνισε ότι η απειλή περαιτέρω ρωσικών αεροπορικών και πυραυλικών επιδρομών σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας παραμένει υψηλή. Οι απώλειες της εχθρικής αεροπορίας από την έναρξη της πλήρους εισβολής στις Ένοπλες Δυνάμεις υπολογίζονται σε 298 αεροσκάφη και 287 ελικόπτερα.

 

Πού τα εχθρικά αεροσκάφη μπορούν να χτυπήσουν

 

Ο βουλευτής και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εθνική ασφάλεια Φεντίρ Βενισλάφσκι  πιστεύει ότι οι εισβολείς θα προσπαθήσουν να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και αποθήκες πεδίου.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι κατά την σύνοδο κορυφής Ramstein, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ήταν η προμήθεια εξοπλισμού αεράμυνας για την Ουκρανία, με έμφαση στην αντιμετώπιση αεροσκαφών και όχι πυραύλων κρουζ .

«Προβλέπουμε και οι δυτικοί εταίροι μας προβλέπουν ότι ο εχθρός θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την αεροπορία πιο εντατικά για να χτυπήσει τα συστήματα αεράμυνας και τις αποθήκες πεδίου. Προετοιμαζόμαστε γι' αυτό και γνωρίζουμε όλες τις απειλές», τόνισε ο Βενισλάφσκι. .

Ο πρώην εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, σημειώνει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να πραγματοποιήσει αεροπορική εκστρατεία για την καταστροφή ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας στο πρώτο στάδιο , και στη συνέχεια - στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προσωπικό, θέσεις διοίκησης κ.λπ.

Κατά την άποψή του, η Ρωσία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την αεροπορία όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού έχει ένα συνολικό πλεονέκτημα στον ουρανό που δεν έχει στο έδαφος .

«Αυτή η επίθεση μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Γνωρίζουμε ότι στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, τα αεροπλάνα του στρατού του Πούτιν, που μέχρι πρόσφατα συμμετείχε σε ασκήσεις, έχουν παραμείνει. Είναι προφανές ότι υπάρχουν στρατιωτικά αεροδρόμια στο έδαφος του Κουρσκ και τις περιοχές του Βορόνεζ, καθώς και στην περιοχή του Ροστόφ, από όπου μπορούν να επιχειρήσουν εχθρικά αεροπλάνα. Καθώς και από την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», πρόσθεσε ο Σελεζνιόφ.

Ο ειδικός σε θέματα αεροπορίας Βαλέρι Ρομανένκο πιστεύει ότι οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για να υποστηρίξουν μια πιθανή επίθεση .

«Υπάρχουν εδώ και καιρό συνθήματα στη Ρωσία ότι είναι απαραίτητο να ρίξουν την αεροπορία στη μάχη, ανεξάρτητα από απώλειες...  Φυσικά, αυτό θα οδηγήσει σε τρελές απώλειες, γιατί αποκτούμε νέα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα», εξήγησε.

Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να δοκιμάσει αεροπορική επίθεση

Σε συνέντευξή του  στο TSN.ua , ο στρατιωτικός ειδικός  Όλεγκ Ζντάνοφ είπε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αλλάξει τακτική στον πόλεμο τις επόμενες εβδομάδες και  να προσπαθήσει να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία.


«Πτήση μονής κατεύθυνσης»


Από την πλευρά του, ο μαχητικός και στρατιωτικός αναλυτής εδαφικής άμυνας, Αντρίι Κοβαλένκο θεωρεί απίθανη μια αεροπορική επίθεση από τους κατακτητές, καθώς η ουκρανική αεράμυνα είναι ικανή να αντεπιτεθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  ακόμη κι αν οι κατακτητές εξαπολύσουν μια μαζική επίθεση με πυραύλους, εκτοξεύσουν το "Shahedy", εξαντλήσουν το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας και εκτοξεύσουν την αεροπορία τους, θα είναι μια πτήση μονής κατεύθυνσης :

«Θα μπορούν να πετάξουν κάπου, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα αεροπλάνα θα καταρρίπτονται από κινητές ομάδες αεράμυνας.

Ο εχθρός θα χάσει έναν κρίσιμο αριθμό των αεροσκαφών τους. Αυτή θα είναι η τελευταία τους μάχιμη πτήση», είπε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr