Παγκόσμιος Σύνοδος Κορυφής των Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι- τι είπε ο Ερντογάν


Σαουδαραβικό αεροπλάνο βοήθειας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου

Φεβρουάριος 15, 2023. Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και οι χώρες του Αραβικού Κόλπου αποτελούν τον κεντρικό άξονα της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της

περιοχής και της επίτευξης οικονομικής ολοκλήρωσης, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα του Κουβέιτ Αλ Τζαρίντα.

  «Προτεραιότητα οι χερσαίες μεταφορές»

 Ο Ερντογάν είπε, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι:

«Στην Τουρκία λέμε πάντα ότι η σταθερότητα και η ασφάλειά μας συνδέονται στενά με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου», προσθέτοντας: Δίνουμε μεγάλη σημασία στη δομή των χερσαίων μεταφορών και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει την περιοχή του Κόλπου στην Ευρώπη και την Ασία μέσω της Τουρκίας, εκτός από την προηγμένη τεχνολογία, τα διαστημικά προγράμματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 Για τον σεισμό, είπε ότι «περιλάμβανε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, όπου εκτείνονται 10 επαρχίες, στην οποία ζουν 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι, προκαλώντας μαζικές καταστροφές, εκτός από γειτονικές πόλεις που ένιωσαν τις επιπτώσεις των σεισμών, καθώς η καταστροφή επηρέασε έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Επιστήμονες, η ενέργεια που απελευθερώνεται από τον σεισμό ισοδυναμεί με 500 ατομικές βόμβες.

 Πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στον απόηχο της καταστροφής του σεισμού και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας με την υποστήριξή τους και τις προσευχές τους. Έχουμε λάβει υποστήριξη και μηνύματα συμπαράστασης από περισσότερες από 100 χώρες.  Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χέρι της φιλίας που μας απλώθηκε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Σαουδαραβικό αεροσκάφος  μετέφερε βοήθεια στο Χαλέπι

Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχο του συριακού Υπουργείου Μεταφορών,  όπως μεταδίδει το Agence France-Presse, ένα σαουδαραβικό αεροσκάφος που μετέφερε βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπίου, το πρώτο από τότε που το Ριάντ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό από το ξέσπασμα της σύγκρουσης πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

«Η τελευταία πτήση ήταν τον Φεβρουάριο του 2012», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί.

Το σαουδαραβικό αεροσκάφος μεταφέρει, σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων (SANA), 35 τόνους επισιτιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την απόφαση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξει τα περάσματα Μπαμπ αλ-Σαλάμ και αλ-Ράι από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, για μια αρχική περίοδο τριών μηνών, για να επιτραπεί η έγκαιρη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε μια σπάνια κίνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία χαιρέτησαν επιφυλακτικά την απόφαση του Άσαντ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr