Χιλιάδες έγκυες Ρωσίδες καταφθάνουν στην Αργεντινή


Φεβρουάριος 11, 2023. Ελλάδα.

 

Περισσότερες από 5.000 έγκυες Ρωσίδες έχουν εισέλθει στην Αργεντινή τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων 33 με μία πτήση την Πέμπτη, λένε αξιωματούχοι.

Οι τελευταίες που αφίχθηκαν ήταν όλες στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία μετανάστευσης.

Πιστεύεται ότι οι γυναίκες θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα μωρά τους θα γεννηθούν στην Αργεντινή για να λάβουν την Αργεντινή υπηκοότητα.

Ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί πρόσφατα, κάτι που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Από τις 33 γυναίκες που έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με μία πτήση την Πέμπτη, οι τρεις συνελήφθησαν λόγω «προβλημάτων με την τεκμηρίωσή τους», ενώ σε άλλες τρεις που έφτασαν την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης Φλορένσια Καρινιάνο στο La Nacion.

Οι Ρωσίδες είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι επισκέπτονταν την Αργεντινή για τουρισμό».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήρθαν εδώ για να ασχοληθούν με τουριστικές δραστηριότητες. Το παραδέχθηκαν οι ίδιες».

Είπε ότι οι Ρωσίδες ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν Αργεντινή υπηκοότητα, επειδή θα τους δίνει περισσότερη ελευθερία από ένα ρωσικό διαβατήριο.

«Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται στην Αργεντινή, γράφουν τα παιδιά τους ως Αργεντινούς και φεύγουν. Το διαβατήριό μας είναι πολύ ασφαλές σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπει σε [τους κατόχους διαβατηρίων] να εισέλθουν σε 171 χώρες χωρίς βίζα», είπε η κα Καρινιάνο.

Η απόκτηση ενός παιδιού από την Αργεντινή επιταχύνει επίσης τη διαδικασία υπηκοότητας για τους γονείς. Ως ισχύει τώρα, οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μόνο σε 87 χώρες.

Ο δικηγόρος των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη είπε ότι είναι «ψευδώς φυλακισμένες», καθώς κρατούνται ως ύποπτες για «ψευδοτουρίστριες». Αυτός είναι ένας όρος «που δεν υπάρχει στη νομοθεσία μας», είπε ο Christian Rubilar.

«Αυτές οι γυναίκες που δεν διέπραξαν έγκλημα, που δεν παραβίασαν κανένα μεταναστευτικό νόμο, στερούνται παράνομα την ελευθερία τους», πρόσθεσε.

Οι γυναίκες τότε αφέθηκαν ελεύθερες.

Η «La Nacion» απέδωσε τη δραματική αύξηση των αφίξεων Ρώσων πολιτών στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «εκτός από τη φυγή από τον πόλεμο και τις υπηρεσίες υγείας της χώρας τους, [οι Ρωσίδες] προσελκύονται και από το [δικαίωμά τους] χωρίς βίζα είσοδο στην Αργεντινή. όπως από την υψηλής ποιότητας ιατρική και την ποικιλία των νοσοκομείων».

Ο «τουρισμός γέννησης» από Ρώσους πολίτες στην Αργεντινή φαίνεται να είναι μια προσοδοφόρα και καθιερωμένη πρακτική.

Μάλιστα ρωσόφωνος ιστότοπος προσφέρει διάφορα πακέτα για τις μέλλουσες μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν στην Αργεντινή.

 Ο ιστότοπος διαφημίζει υπηρεσίες όπως εξατομικευμένα σχέδια τοκετών, παραλαβές από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος παραμονής στα «καλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής».

Τα πακέτα κυμαίνονται από «οικονομική θέση», που ξεκινούν από 5.000 $, έως «πρώτη θέση», ξεκινώντας από 15.000 $.

Ο ιστότοπος λέει ότι ο ιδρυτής του διευκολύνει τον τουρισμό - γεννήσεων και προσφέρει υποστήριξη μετανάστευσης από το 2015 και η εταιρεία λέει ότι θα γίνει «100% Αργεντινός».


Διεθνής επικαιρότητα- BBC

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr