Παραδίδονται ιταλικά περιπολικά στην κυβέρνηση της Τρίπολης για παράνομους μετανάστες


Φεβρουάριος 9, 2023. Ελλάδα.

Adria.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι παρέδωσε στην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Τρίπολης, Ναζλά αλ Μανγκούς, ένα περιπολικό σκάφος κλάσης 300, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Guardia di Finanza για να περιπολεί τις  λιβυκές ακτές και να καταπολεμά τους διακινητές ανθρώπων.

Η τελετή παράδοσης, όπως αναφέρουν τα ιταλικά media, πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Vittoria στην Adria.

Το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέρος των δωρεών που χρηματοδοτεί η ΕΕ για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Το περιπολικό σκάφος, στην πραγματικότητα, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου Sibmill, και όπως υπενθύμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας,  Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή, το πλοίο είναι μόνο το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων θα παραδοθούν στη Λιβύη, δύο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα. 

Όπως δήλωσε ο Βαρχέλι, το έργο της ΕΕ θα συμβάλει στην «εξάρθρωση της διακίνησης εγκληματικών δικτύων, θα μας βοηθήσει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να διασώσουμε μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 57 εκατ. ευρώ και εκτός από την παράδοση των περιπολικών σκαφών, προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση του κόστους συντήρησης και αποθήκευσης τους, υποστήριξη για την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής , τον εξοπλισμό, την υλοποίηση του συντονιστικού κέντρου ναυτικής διάσωσης.

 Η χρηματοδότηση των 57 εκατομμυρίων ευρώ είναι το αποτέλεσμα του αθροίσματος των συνεισφορών της ΕΕ, της άμεσης χρηματοδότησης από το ιταλικό κράτος και της συνεισφοράς των χωρών της λεγόμενης Ομάδας του Βίσεγκραντ: Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr