Μαυροβούνιο - Αλβανία: Υπογράφηκαν συμφωνίες στην κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων


Φεβρουάριος 27, 2023. Ελλάδα.

Ποντγκόριτσα.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κοινή σύνοδος των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας στην Ποντγκόριτσα.

 Μετά τη σύνοδο, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντριτάν Αμπάζοβιτς και Έντι Ράμα, υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και αυτή για την κατασκευή γέφυρας στη Μπογιάνα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ράμα ευχαρίστησε τον Αμπάζοβιτς που εξέφρασε την επιθυμία του να διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής «Ανοιχτά Βαλκάνια» τον Ιούνιο στο Μαυροβούνιο, ενώ ο Αμπάζοβιτς διευκρίνισε ότι σχεδιάστηκε η διοργάνωση μιας άτυπης συνάντησης των Ανοικτών Βαλκανίων.

«Θα ήταν καλό, αν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, να οργανώσουμε μια άτυπη συνάντηση όπου θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να δημιουργήσουμε την ατμόσφαιρα που έχουμε σήμερα και είναι προς το συμφέρον μας να η αρμονία κυριαρχεί στην περιοχή», είπε ο Αμπάζοβιτς.

Τόνισε ότι παραμένει της άποψης ότι οποιαδήποτε περιφερειακή συνεργασία συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο Ράμα είπε ότι η πόλη στην οποία θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ανοικτών Βαλκανίων στο Μαυροβούνιο δεν έχει συμφωνηθεί, αυτό, λέει, είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

«Είπα ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του. Μην απαιτήσετε κανένα κρυφό χέρι στην πρωτοβουλία Ανοικτά Βαλκάνια, μην δείτε τους Ρώσους, τους Κινέζους ή ακόμα και τη Γερμανία πίσω από τα Ανοικτά Βαλκάνια... Τα Ανοικτά Βαλκάνια είναι η πρωτοβουλία μας για αναβίωση των στόχων της Διαδικασίας του Βερολίνου», τόνισε ο Ράμα.

Ο Έντι Ράμα είπε επίσης ότι το Μαυροβούνιο και η Αλβανία είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην πορεία προς την ΕΕ. Είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει γίνει πιο ανοιχτή και ευαίσθητη όσον αφορά τη γεωπολιτική και τις σχέσεις με τα Βαλκάνια.

«Υποστηρίζω ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια είναι απαραίτητα για να ζωντανέψει ο ρυθμός όλων των αξιών και των απαιτήσεων από τη διαδικασία του Βερολίνου και σε αυτό θα συμβάλει η σύνοδος κορυφής στην Ποντγκόριτσα τον Ιούνιο», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ της διαδικασίας του Βερολίνου και των Ανοικτών Βαλκανίων.

 

«Χρειαζόμαστε τις δυνάμεις μας για να ζωντανέψουν τα θέματα της θεμελίωσης της διαδικασίας του Βερολίνου», τόνισε ο Ράμα και είπε ότι η περιοχή χρειάζεται καλύτερη συνεργασία.

 

Σχετικά με τη γέφυρα της  Μπογιάνα

 

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, υπεγράφη μια σειρά διακρατικών συμφωνιών για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας. Ο Αμπάζοβιτς και ο Ράμα υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Μπογιάνα.

Ο Ράμα είπε επίσης ότι η Αλβανία έχει ήδη αναπτύξει μια ιδέα έργου για τη μελλοντική γέφυρα στη Μπογιάνα από τα ταμεία.

«Όπως είπα στον Ντριτάν, οι μισθοί είναι υψηλότεροι εδώ στο Μαυροβούνιο, επομένως δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τη γέφυρα εάν έχουμε ήδη πληρώσει για την ιδέα του έργου», είπε ο Ράμα.

Ο Αμπάζοβιτς είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι σήμερα εστάλη μήνυμα συνεργασίας και δέσμευσης για το κοινό μέλλον των δύο χωρών, βασισμένο στην οικονομική συνεργασία.

Όπως είπε, η γέφυρα στη Μπογιάνα θα συνδέει τις δύο ακτές, αλλά θα είναι και ένα νέο τουριστικό προϊόν των δύο χωρών.

«Ο στόχος είναι να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση», είπε ο Αμπάζοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία βλέπουν μια μεγάλη προοπτική στη συνεργασία που θα πρέπει να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες.

Είπε επίσης ότι οι σχέσεις Αλβανίας και Μαυροβουνίου μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα διοργανώσει παρόμοιες συνεδριάσεις με άλλες χώρες της περιοχής», είπε ο πρωθυπουργός Αμπάζοβιτς και πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο και η Αλβανία μπορούν πλέον να πουν ότι οι σχέσεις τους έχουν ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο.

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να εργαστούμε σκληρότερα για την πρόοδο και να αφήσουμε πίσω μας τις αρνητικές διαφωνίες», είπε ο Αμπάζοβιτς.

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο είναι κάτι παραπάνω από γείτονες, είπε ο Ράμα και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, η διατήρηση καλών σχέσεων φαίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ο Αμπάζοβιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο υποστηρίζει τον διάλογο και τις συμφωνίες και ότι η ΕΕ είναι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

«Υποστηρίζουμε τον διάλογο και τη συνεργασία», είπε ο Αμπάζοβιτς και πρόσθεσε ότι το status quo δεν είναι καλό για κανέναν.

Ο Ράμα είπε ότι ελπίζει και δεσμεύεται ότι η κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να μπει στο μονοπάτι του διαλόγου χωρίς επιστροφή.

 

 

Υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες για τη σύσφιξη των δύο πλευρών


Υπογράφηκαν ακόμη εννέα συμφωνίες και μνημόνια στους τομείς της ενέργειας, της αλιείας, της φυτοπροστασίας, της κοινωνικής προστασίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης, της άμυνας και της υγείας, καθώς και η συμφωνία για το άνοιγμα της κοινής συνοριακής διέλευσης Sveti Nikola-Pulaj στο έδαφος της Αλβανίας.

Υπογράφηκαν αρκετές συμφωνίες μεταξύ των υπηρεσιών της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.

Η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα.


Radio Televizija Crne Gore

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr